Дейвид Петреъс: САЩ и Ирак имат напредък срещу в борбата с Ал Кайда
Дейвид Петреъс: САЩ и Ирак имат напредък срещу в борбата с Ал Кайда / netinfo
Командващият силите на САЩ в Ирак генерал Дейвид Петреъс каза, че американските и иракските сили за сигурност са постигнали значителен напредък срещу Ал Кайда в Ирак, но трябва да продължат натиска, особено за пресичане на финансирането на терористичната мрежа, предаде Ройтерс.

Петреъс защити политиката към разширяване на контрола на местните общности над сигурността, която предвижда племенните и други обществени групи да поемат грижа за собствената си сигурност. Армията на САЩ не се опитва да създава нови милиции в Ирак, подчерта генералът.

В няколко района на Ирак, най-вече в западната провинция Анбар, местните арабски сунитски племена се присъединиха към иракските и американските сили за сигурност в борбата срещу бойците на Ал Кайда.

Важен елемент от тази борба е и премахването на финансовите източници на организацията, отбеляза Петреъс. Той посочи северния град Мосул, където по думите на генерала Ал Кайда успявала да се сдобива с пари в брой от бизнес с цимент, банкерство и недвижими имоти, докато силите за сигурност разбили мрежата.

"Ал Кайда остава врагът, който винаги е твърдо решен да подстрекава насилието на религиозна основа, причинявайки най-ужасяващи жертви", каза Петреъс.