Проучване анализира появата на мултисистемния възпалителен синдром при деца с коронавирус
Проучване анализира появата на мултисистемния възпалителен синдром при деца с коронавирус / iStock/Getty Images
Скорошно проучване анализира появата на мултисистемния възпалителен синдром при деца с коронавирус, които преди това са били здрави, съобщава Europa Press. Наскоро Университетската болница “Вирхен дел Росио“ в Севиля координира най-голямото европейско многоцентрово проучване върху сърдечно-съдовите ефекти от инфекцията на COVID-19 при деца и юноши. При което вирусът бе свързан с мултисистемния възпалителен синдром (MIS-C) сред тази част от населението.

Повече от 100 изследователи от 17 държави и 55 медицински центъра участваха в проучването. Неговите автори са анализирали най-честите сърдечно-съдови прояви при мултисистемния възпалителен синдром, свързан с коронавируса, което е едно ново заболяване, описано след избухването на пандемията при педиатрични пациенти.

Мултисистемният възпалителен синдром се състои от възпаление на някои органи, като сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове, бъбреците, храносмилателната система, мозъка, кожата или очите.

Симптомите му зависят от засегнатите области на тялото, въпреки че експертите са установили най-честите: треска, коремна болка, повръщане или диария, кожен обрив, болка във врата, червени, сухи и напукани устни, зачервени очи, много уморени и подути ръце или крака.

Наличието на мултисистемен възпалителен синдром в Европа се е увеличило между месеците април и май и след лятото на 2020 г. Освен това авторите подчертават, че тези сърдечно-съдови проблеми се появяват често сред здравото население: „Не е известно защо някои деца развиват MIS-C. Много деца с MIS-C нямат анамнеза за симптоматична респираторна инфекция и тестът за SARS-CoV-2 е с отрицателна полимеразна верижна реакция, но те са разработили специфични за коронавируса IgG антитела. Това предполага, че първоначалната инфекция е настъпила най-малко две седмици преди развитието на MIS-C”, се казва в публикацията за резултатите от изследването.

Въпреки заболяването, при специфично наблюдение и правилно лечение може да се избегне проявата на сърдечно-съдови усложнения като шок, сърдечни аритмии, перикарден излив и дилатация на коронарните артерии, които са най-чести.

Най-успокояващите данни в изследването е, че в сравнение с възрастнит,е смъртността при деца, страдащи от тази патология, е рядка, въпреки факта, че има значително увеличение на биохимичните маркери на възпалението или мултисистемното участие. Изследователите обаче предупреждават за високата връзка между степента на повишаване на биохимичните маркери и необходимостта от подкрепа за интензивно лечение.

Резултатите от изследването може да се окажат много полезни за лекарите и по-специално за педиатрите в онези страни, които сега са изправени пред нова вълна на пандемията, тъй като неговите заключения помагат за опознаване на клиничните сърдечно-съдови прояви и за оптимизиране на терапията.

Превод и редакция: DarikNews