Четвърти арест във връзка с педофилския скандал в Би Би Си
Четвърти арест във връзка с педофилския скандал в Би Би Си / снимка: Reuters

Полицията арестува мъж в централното английско графство Бедфордшър в рамките на разследването за предполагаеми сексуални злоупотреби с деца, в центъра на което е бившият водещ от Би Би Си Джими Савил, предаде Ройтерс.

В съобщението си полицията отбелязва, че мъжът на възраст над 60-години, чието име не се разкрива, е вкаран в ареста по подозрение в сексуални престъпления.

По този педофилски скандал досега показания са дали 450 жертви, а полицията е регистрирала 200 жалби за сексуално насилие. Британските власти са разделили следствието си по случая на три части: престъпления, извършени самостоятелно от Савил, който почина миналата година на 84-годишна възраст; престъпления, извършени от него в съучастие с други лица и такива, извършени самостоятелно от други лица.

Дненшният е четвъртият арест в хода на полицейската операция "Тисово дърво". Полицията го квалифицира като от третата категория "други лица".

Обвиненията в педофилство разтърсиха британската електронна медиа и шокираха почитателите на Савил, който стана прочут със своята благотворителна дейност и ексцентричното си поведение в телевизионното студио, отбелязва БТА.

Медийният регулаторен орган във Великобритания обяви, че започва разследване за телевизионни предавания по Би Би Си и Ай Ти Ви, съдържащи обвинения в сексуално насилие срещу деца. Двете компании са започнали свои вътрешни дисциплинарни процедури след тиражирането по-рано този месец на фалшиви обвинения срещу водещ политик от Консервативната партия в педофилство, предаде Ройтерс.

Асошиейтед прес цитира адвоката на консерватора от Уелс Алистър Макалпайн, погрешно уличени в сексуални престъпления срещу деца през 80-те години, че клиентът му вероятно ще постигне споразумение с Би Би Си. Членът на Камарата на лордовете Макалпайн се беше заканил да съди Би Би Си. Електронната медиа вече му се извини, но скандалите, включително този около Савил, достигнаха до висшето ръководство и генералният директор на Би Би Си подаде оставка, припомня агенцията.