/ iStock/Getty Images
Ръководителят на най-голямата хуманитарна мрежа в света обвини Европа в „двоен стандарт“ по отношение на миграционната политика.

Бързото приемане на украинци, бягащи от руските нападения, поставя въпроса за „двойния стандарт“ на Европа по отношение на мигрантите, който е в противоречие с неприемането на хора, бягащи от насилие в Африка, Близкия изток и други страни, заяви Франческо Рока - президент на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП).

По време на пресконференция Рока заяви, че не смята, че „има някаква разлика“ между човек, който бяга от Донбас в Източна Украйна, и човек, който бяга от екстремистката групировка „Боко Харам“ в Нигерия.

„Тези, които бягат от насилие, тези, които търсят закрила, трябва да бъдат третирани еднакво“, отбеляза Рока.

Той заяви, че съществува „морален императив“ да се помага на хората, бягащи от насилие и сътресения, и че „политическият, общественият и хуманитарният отговор на кризата в Украйна показа какво е възможно, когато човечността и достойнството са на първо място, когато има глобална солидарност“.

„Надявахме се, че украинската криза щеше да бъде повратна точка в европейската миграционна политика, но, за съжаление, това не се случи“, каза Рока.

По оценки на ООН от 24 февруари, когато Русия започна войната, в Украйна са загинали най-малко 3668 души, а 3896 са били ранени. Смята се, че истинският брой на жертвите е много по-голям.

Над 6,2 млн. души са избягали в други държави, а около 7,7 млн. души са вътрешно разселени, според Агенцията на ООН за бежанците.

 
БГНЕС, Анадолска агенция