Чейни: Сирия и Иран провалят мирния процес в Близкия Изток
Чейни: Сирия и Иран провалят мирния процес в Близкия Изток / снимка: БГНЕС

Американският вицепрезидент Дик Чейни обвини в Ерусалим Иран и Сирия, че правят всичко възможно да провалят мирния процес между израелци и палестинци, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Чейни потвърди пред израелския премиер Ехуд Олмерт ангажираността на президента Джордж Буш да помогне за напредъка на процеса. Той посочи още, че американският държавен секретар Кондолиза Райс по всяка вероятност ще посети отново региона през следващата седмица.

Премиерът потвърди ангажимента си спрямо плана на президента Буш и волята си да направи всичко възможно за постигане на конкретен резултат през 2008 г., въпреки че е напълно наясно с трудностите, каза още Чейни.

По-рано днес Чейни съобщи, че съжалява за всяка една американска жертва в Ирак през петте години на конфликта. Това може да има психологическо влияние върху обществото, но става въпрос за една от тези трагедии, които могат да станат в нашия свят, заяви Чейни в Израел. В неделя броят на загиналите американски войници от началото на войната в Ирак достигна символичния праг от 4000 души.