/ БТА
Чехия отдаде последна почит на принца и бивш външен министър Карел Шварценберг на погребална церемония с държавни почести в Прага, предаде ДПА.

Архиепископ Ян Граубнер отслужи погребалната меса в катедралата "Свети Вит", на която присъстваха президентите на Чехия и Словакия Петър Павел и Зузана Чапутова, както и представители на аристократични родове.

Шварценберг, който произхожда от франконско-бохемската аристокрация, почина във Виена на 12 ноември на 85-годишна възраст. Близък до бившия президент на Чехословакия и след това на Чехия Вацлав Хавел, Шварценберг оглавяваше президентската му канцелария от 1990 до 1992 г., а после беше външен министър за близо 5 години и половина.

През 2013 г. консерваторът Шварценберг се кандидатира за президент. Винаги се е описвал като "централноевропеец" и е призовавал за помирение между германци и чехи и за европейско обединение.

По време на комунистическото управление в Чехословакия той живееше в изгнание в Бавария и в Австрия. Малко преди смъртта си получи най-високото държавно отличие на Чехия, Ордена на Белия лъв.

Карел Шварценберг беше погребан в замъка "Орлик" в Южночешкa област.
Любомир Мартинов/БТА