/ iStock/Getty Images

Българите във Франция ще могат да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 4 април, въпреки противоепидемичните мерки, които са в сила там.

За това информира Франция с вербална нота, съобщават от МВнР. За целта френските власти ще предоставят статут на изключение от действащите ограничителни мерки за българските граждани, решили да упражнят правото си на вот на 4 април.

От режима на изключение могат да се възползват гражданите, които ще гласуват в избирателните секции в градовете Париж, Лил и Ница, намиращи се в т. нар. департаменти, поставени под „засилени мерки“ (départements soumis à des "mesures renforcées"). Там придвижването е ограничено в радиус до 10 км от дома.

Всички, които ще трябва да изминат повече от позволеното разстояние, за да гласуват, следва да попълнят Атестация за придвижване по изключение, в която да се маркира позиция „10. Призоваване по съдебни или административни причини“ (10. Convocation judiciaire où administrative).

Формулярът е достъпен на сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция, на следния линк: 

https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestations-de-deplacement

Освен Атестацията за придвижване в департаментите със „засилени мерки“, българските граждани, които ще гласуват, следва да разпечатат и да носят със себе си копие на френската вербална нота № 2021-0144818/PRO/PIDC, документ за самоличност или удостоверение за адресна регистрация.

Копие на нотата може да бъде изтеглено от тук: https://www.mfa.bg/embassies/france/news/28999

От външното министерство на България напомнят и че за придвижване след 19:00 ч. навсякъде във Франция се изисква и Атестация за придвижване след вечерния час (Attestation de déplacement dérogatoire „couvre-feu“), в която следва да се маркира позиция „5. Призоваване“ (5. Convocation). Атестацията е достъпна сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция, на следния линк: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestations-de-deplacement

Направените изключения са валидни единствено и само по повод упражняване правото на глас на българските граждани на 4 април 2021 г.

Във Франция българските граждани имат възможност да гласуват в 18 избирателни секции, чиито адреси са публикувани на сайта на МВнР на: https://mfa.bg/embassies/france/ns2021/3830