Бури и порои в части от Гърция (ВИДЕО)

Водно бедствие в части от Гърция. Гръмотевични бури, градушки и порои заляха полуостров Халкидики. Там бушува циклонът Медуза“, който остави под вода хотели и улици. Разпоредена е евакуация. По пътищата има свлачища и паднали дървета, съобщава NOVA.

Какво време ни очаква през юли?
 

 
Повече от 10 часа продължиха проливните дъждове на средния ръкав на полуострова. Част от пътищата са трудно проходими заради наводнения или свлачища. Къмпингът край село Каламици е буквално под вода. По-голямата част от хората напуснаха къмпинга в опит да спасят себе си и покъщнината. След спирането на дъжда пострадалите, сред които и много българи, започнаха да пресмятат щетите.
 
Местната власт поиска да бъде обявено извънредно положение. Пострадали са и много частни домове и хотели. Не се съобщава за жертви или ранени. Хората бяха призовани да пътуват само в краен случай.

Кога се завръща топлото и слънчево лято?
 
 

Niestety nasze auta też się znalazły pod wodą....

Публикация, споделена от Małgorzata Ostachowicz (@ghosta74) на 
За последните 18 часа на Ситония са се изсипали 181 л на кв./м, на остров Лимнос - 154 л на кв./м, а на още места има отчетени над 100 л на кв./м. Валежите обаче ще продължат и през нощта.

Проливни дъждове има и в Солун и в други части на Северна Гърция. Това доведе до значителни проблеми в пътното движение, пише вестник Ekathimerini. Заради часовете валежи регионалните пътища са наводнени. Вследствие на това много автомобили са блокирани, а също така има информация за няколко пътни инцидента, без пострадали.

Предупреждават за валежи в четири области

Причината за водното бедствие е циклон, чийто център е точно над Гърция. Утре той бавно ще се придвижва на североизток към Черно море и ще засегне и нашата страна, но влиянието му ще е много по-слабо и ще вали само в югоизточните райони.
 
Затова за тази нощ и утре до обяд в сила е жълт код за областите Бургас, Ямбол, Кърджали и Хасково, където могат да паднат до 30 л на кв./м.
nova.bg