/ Thinkstock/Getty Images
Прогноза за времето за 18 юли, вторник
През нощта в Източна и Южна България все още ще има валежи, на места в крайните югоизточни райони ще са значителни по количество.

Жълт код за обилни валежи е обявен за четири области на страната за 18 юли, вторник, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Предупреждението е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. През нощта срещу вторник, а в южните части на Бургаска област и до обяд във вторник в тези райони ще има значителни валежи. Прогнозираните количества са 15-20 л/кв.м, на отделни места до 30 л/кв.м.
 

Жълт код за силен вятър над морето и силно вълнение на морето е обявен за цялото Черноморие за 18 юли. Вятърът ще е от север-североизток със скорост 12-17 м/сек. Очаква се вълнението на морето да е 3-4 бала.

Кога се завръща топлото и слънчево лято?

Във вторник над северозападната половина от страната ще преобладава слънчево време. На места в източните райони все още ще превалява, като до вечерта валежите и там ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее.

Ще духа до умерен, в югоизточните райони – временно силен северен вятър. Ще е по-топло с максимални температури между 24 и 29 градуса.
Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за юли.

Какво време ни очаква през юли?

Над планините облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево. Значителна ще се задържи над Странджа и Сакар, където през деня все още ще превалява, а североизточният вятър ще е силен. В останалите масиви вятърът ще е до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 10 градуса.

ЛЯТО – СЛЪНЦЕ, ПОЧИВКА, МОРЕ (СНИМКИ)

Над Черноморието през по-голямата част от деня облачността ще е значителна. Главно над южните райони ще има превалявания от дъжд, които по-късно вечерта ще спрат. Ще духа умерен и временно силен север-североизточен вятър, който вечерта ще отслабне. Максималните температури ще са между 23 и 26 градуса. Температурата на морската вода е 22-24 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, по-късно след обяд ще започне да отслабва.
 
Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg