Бюлетини от пощата в Пенсилвания, САЩ
Бюлетини от пощата в Пенсилвания, САЩ / Gulliver/Getty Images
Това е разпореждането на Върховния съд на САЩ
Върховният съд на САЩ, по искане на Републиканската партия, постанови всички бюлетини, пристигнали по пощата в избирателните секции в щата Пенсилвания след изборния ден - 3 ноември, да се броят отделно, предаде Асошиейтед прес.

Решението е взето лично от съдия Самюъл Алито, който отговаря за спешните искове от Пенсилвания. Той мотивира решението си отчасти с твърдението на републиканците, че те не могат да бъдат сигурни дали изборните служители на място спазват указанието на щатския държавния секретар Кати Буквар, която е демократ, "пощенските" бюлетини да бъдат "сегрегирани", т.е. държани и смятани отделно.
 


В постановлението на Върховния съд се дава указание на местните избирателни комисии в щата, докато въпросът не бъде разгледан от пълния състав на съда, да изпълнят изискването "всички бюлетини, получени по пощата след 8 ч вечерта на 3 ноември, ако бъдат броени, да се броят отделно".

Републиканската партия настоява да спре броенето на бюлетините, подадени след деня на изборите

По-рано главният щатски съд разреши да се броят всички бюлетини, получени по пощата до 3 дни след изборите, и Върховният съд отказа да блокира това решение, въпреки възраженията на републиканците, отбелязва АП.

В момента кандидатът на демократите Джо Байдън изпреварва президента Доналд Тръмп с около 22 000 гласа в Пенсилвания и броенето продължава. Именно бюлетините, получени по пощата, преобърнаха резултата, след като първоначално Тръмп водеше с над 600 000 хиляди гласа въз основа на бюлетините, подадени в самия изборен ден.
БТА