Британски учени са загрижени за медиците ни в Либия
Британски учени са загрижени за медиците ни в Либия / netinfo

Четирима видни британски учени изразиха загриженост за съдбата на петте български медицински сестри и палестински лекар, които са в затвора в Либия от 1998 г. по обвинения в умишлено заразяване на над 400 деца с вируса на СПИН.

В отворено писмо, публикувано в днешния брой на вестник "Таймс" професор лорд Рийс - председател на Кралската академия на науките, професор сър Кийт Питърс - председател на Академията за медицински науки, професор Иън Гилмор - председател на Кралския лекарски колеж, и професор Томас Лейнър от лондонския Кралски колеж припомнят накратко за случая. Писмото е озаглавено "Чуждестранни работници изложени на риск в Либия".

Въпреки направения от френският професор Люк Монтание - съоткривател на вируса на СПИН, и италианския професор Виторио Колици извод, че според всички доказателства шестимата обвиняеми са невинни, съдът отхвърли направеното от двамата заключение и вместо това взе предвид резултатите от разследване на либийски лекари, чиято безпристрастност и качества са съмнителни, отбелязват четиримата британски учени. Във връзка с това те изразяват опасенията си, че е възможно петте българки и палестинецът да бъдат осъдени на смърт.

Затова четиримата британски учени призовават медицинските и научните власти в арабските страни, Съединените щати и Европейския съюз, както и съответните органи на ООН, да упражнят в най-голяма степен влиянието си върху либийския държавен ръководител Муамар Кадафи, за да бъдат предотвратени едни съдебни убийства.