Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Протестиращи срещу климатичните промени временно спряха днес достъпа до път към най-голямото летище във Великобритания "Хийтроу", съобщи Ройтерс. Полицията разпръсна протестиращите и арестува 13 души.

Повече от 10 екоактивисти от групата "Топлоизолирайте Великобритания" насядаха в редица и блокираха пътя по време на пиковия час сутринта. Някои от тях залепиха ръцете си за земята и се оковаха един към друг, използвайки вериги за заключване на колела.

Протестът предизвика задръстване на кръгово движение близо до автомагистрала М4. Полицията накрая успя да разчисти пътя, като извлачи окованите активисти настрани.

"Полицията е арестувала 13 човека за нарушаване на обществения ред", съобщи лондонската полиция в акаунта си в "Туитър".

Движението "Топлоизолирайте Великобритания" иска правителството да се ангажира с топлоизолирането на 20 милиона жилища с цел намаляване на използването на изкопаеми горива и като част от борбата срещу глобалното затопляне.

Групата съобщи днес, че е блокирала и кръгово движение до автомагистрала М1. Това е е най-новата й протестна акция, след като спря трафика по лондонския околовръстен път М25 няколко пъти през последните три седмици и блокира пристанището "Дувър" .

Активистите могат да бъдат осъдени на затвор заради действията си.

Но "Топлоизолирайте Великобритания" съобщи, че акциите ще продължат докато правителството не заяви със сигурност готовността си да топлоизолира жилищата в страната, които, според движението, са най-неефективните в енергийно отношение в Европа.

Великобритания, която си е поставила за цел до 2050 г. да постигне нулева нетна стойност на парниковите газове, през ноември ще бъде домакин на конференция на ООН за климата КОП26, на която премиерът Борис Джонсън ще насърчи световните лидери да се ангажират с прекратяване на зависимостта от изкопаеми горива.
БТА