Повечето болници в района на столицата Хартум в Судан са унищожени или евакуирани, тъй като боевете в столицата продължават, предаде VOA/Voice of America.

„Огнестрелните рани бяха по цялото ми тяло — ръцете, стомаха и краката. Загубих много кръв. Двата ми крака бяха счупени", сподели Ханеда Абдел Монейм Абдел Рахим, която стана жертва на кръстосан огън.  

В момента Рахим е в болница Ал Нао - един от малкото медицински центрове, които все още функционират в Хартум.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че през юли само 16% от лечебните заведения за първична медицинска помощ са били отворени в столичния регион.

Активисти заявиха, че и двете страни в конфликта – Суданските въоръжени сили (SAF) и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) – носят отговорност за разрушаването на болниците.  

Правозащитни групи съобщиха, че използването на болници за военни цели е забранено от международното право и призоваха за спазването на законите.

„По отношение на окупацията на болници, това се случваше много повече от страна на RSF“, обясни Летиция Бадер, член на Human Rights Watch.  

Според Бадер действията на RSF и SAF показват липсата им на уважение към болниците в Судан, което може да се квалифицира като военно престъпление.

RSF заявиха пред VOA: „Силите за бърза подкрепа не са окупирали или унищожили никакви болници. Тези обвинения са напълно неверни“ и обвиниха SAF за нарушенията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA