Съединените щати обявиха на 23 юли, че са поканили враждуващите страни в Судан да проведат преговори за прекратяване на огъня през следващия месец.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон е поканил редовната армия на Судан и паравоенните сили за бърза подкрепа да започнат преговори с посредничеството на САЩ, които ще започнат на 14 август в Швейцария.

„Съединените щати остават ангажирани да работят с партньорите си за прекратяване на тази опустошителна война“, се казва в изявлението на Блинкен.

В преговорите ще участват като наблюдатели Африканският съюз, Египет, Обединените арабски емирства и Организацията на обединените нации, се казва в изявлението.

Повече от година в североизточната част на африканската държава бушува война между редовната армия под ръководството на началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и РСФ, ръководена от бившия му заместник Мохамед Хамдан Дагло.

По данни на ООН войната е довела до смъртта на десетки хиляди души и е изтласкала над 10 милиона души в страната, а други два милиона са избягали зад граница.

„Целта на преговорите в Швейцария е да се постигне прекратяване на насилието в цялата страна, като се даде възможност за хуманитарен достъп на всички нуждаещи се и се разработи стабилен механизъм за наблюдение и проверка, за да се гарантира изпълнението на всяко споразумение“, заяви Блинкен.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС