/ gettyimages
Вирджиния Гамба, специалният представител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за децата при въоръжени конфликти заяви, че най-много е обезпокоена от това, което се случва с младежите в разкъсваните от войни Судан, Демократична република Конго и Хаити, предаде Асошиейтед прес.

Гамба каза, че е силно притеснена и за децата, попаднали в гражданската война в Мианма, и за разпространението ѝ в съседен Бангладеш. Коментарите й бяха казани по време на пресконференция, на която официално бяха представени годишният доклад на генералния секретар и черният списък на ООН на нарушителите.

Тя отбеляза и проблемите в Сомалия и Афганистан.

В доклада за първи път в черния списък са включени както израелските въоръжени сили, така и палестинските въоръжени групировки "Хамас" и "Ислямски джихад", за нарушаване на правата на децата по време на изненадващото трансгранично нахлуване на "Хамас" в южната част на Израел на 7 октомври и масираната израелска ответна атака в ивицата Газа, която продължава и към момента.

ООН също така остави руските въоръжени сили и свързаните с тях въоръжени групировки в черния списък за втора поредна година заради убийствата и осакатяването на украински деца и нападенията им срещу училища и болници през 2023 г.

Гамба заяви, че продължава да е силно обезпокоена за съдбата на децата във войните в Украйна и в Газа, както и на Западния бряг и в Йерусалим.
"Тези, за които наистина се притеснявам, да речем, до края на тази година и в началото на следващата, обаче са преди всичко тези в Судан, особено в Дарфур, и Чад, защото там (конфликтът) се разширява", каза тя.

В ДР Конго мироопазващите сили на ООН, които наброяват около 13 500 души, са в процес на изтегляне, който трябва да приключи към края на декември, което оставя бунтовнически групи и правителствените сили да се бият в богатия на полезни изкопаеми източен регион на страната, където сигурността се е влошила. Специалният пратеник на ООН отбеляза, че се извършва "масово сексуално насилие" срещу деца и "то ще се разрасне".

В новия доклад въоръжените сили на ДР Конго и 16 въоръжени групировки, воюващи в страната, са включени в черния списък на ООН за нарушаване на правата на децата.

Насилието в Хаити се е превърнало в "проблемна ситуация" за нейната служба едва през юни 2023 г., казва Гамба, така че тя е наблюдавала насилието срещу деца само през последните шест месеца на предишната година.

Това означава, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш не е разполагал с достатъчно данни, за да реши дали някоя от страните трябва да влезе в черния списък.

В доклада ръководителят на ООН изразява дълбоко безпокойство във връзка с "безразборното насилие от страна на въоръжени банди и тежките нарушения срещу деца".

В него също така се казва, че през последните шест месеца на 2023 г. агенцията на ООН е потвърдила 383 тежки нарушения срещу 307 деца - 160 момчета, 117 момичета и 30, чийто пол не е известен - и се изброяват десетки улични банди, които са отговорни за нередностите, отбелязва АП.

Гамба заяви, че силно обезпокоена, тъй като тежките нарушения на правата на децата изглеждат "ендемични, а особено системно е изнасилването на момичета".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Пламен Йотински/БТА