Орен Марморщайн, говорителят на израелското външно министерство, съобщи, че Израел обвини анкетна комисия на ООН, че отправя "фалшиви обвинения и клевети" срещу израелската армия, предаде Франс прес.

"Докладът е пълен с фалшиви обвинения и клевети срещу войниците от израелската армия", каза вчера говорителят в социалната мрежа Х, преди известна като Twitter.

(Видеото е илюстративно: Израел е освободил четирима заложници в Газа)

В доклада, публикуван вчера в Женева, се твърди, че Израел извършва престъпления срещу човечеството в ивицата Газа.

"Израел е извършил престъпления срещу човечеството, изразяващи се в изтребване, убийства, преследване по полов признак, насочено към палестински мъже и момчета, насилствено прехвърляне, изтезания и нечовешко и жестоко отношение", заключава анкетната комисия.

Докладът също така обвинява палестинските въоръжени групировки, че са извършили военни престъпления на 7 октомври и след това.

Според Марморщайн докладът е изготвен от "структура, родена в грях, която нарушава стандартите на ООН, а ръководителите на комисията са "пристрастни и пропити с антиизраелски настроения".

По-рано вчера израелското посолство в Женева вече обвини анкетната комисия в "систематична дискриминация" срещу Израел.

"Докладът описва една алтернативна реалност, в която десетилетията на терористични атаки са заличени, в която няма повтарящи се ракетни нападения срещу израелски граждани и в която няма демократична държава, която да се защитава от терористична атака", уточнява Марморщайн.

Той осъди "отдръпването на ООН от реалността", като заяви, че под ръководството на настоящия генерален секретар Антониу Гутериш международната организация е паднала "до най-ниското си равнище".

Запитан за доклада, Гутериш отказа коментар.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевск БТА