За първи път ООН добави израелската армия, Хамас и въоръженото крило на Палестинския ислямски джихад към списъка на нарушителите на правата на децата, пише BBC.

Трите групи, заедно с воюващите страни в Судан, са посочени за убийства и осакатяване на деца.

(Видеото е илюстративно: Израел след удара в Рафа: „Хамас” извършва терористични дейности)

„Децата бяха убити и осакатени в безпрецедентен брой“, се казва в доклада „Децата във въоръжени конфликти“.

Годишният доклад, има за цел да засрами страните, така че те да се ангажират с мерките, набелязани от ООН за защита на децата.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че конфликтът между Израел и палестинските групировки е довел до тежки нарушения с безпрецедентен мащаб и интензивност, особено в Газа.

„Децата понесоха основната тежест на умножаващите се и ескалиращи кризи, които бяха белязани от пълно незачитане на правата на детето, особено на присъщото му право на живот“, се казва в доклада.

В доклада се посочва, че конфликтът в Газа е довел до 155% увеличение на броя на „тежките нарушения“ срещу деца.

В доклада се посочва, че през 2023 г. ООН е проверила над 8000 тежки нарушения срещу 4 247 палестински деца и 113 израелски деца.

Но проверката продължава, като все още трябва да се проверят хиляди доклади за загинали и ранени деца.

„Повечето инциденти са причинени от използването на взривни оръжия в населени райони от израелските въоръжени сили и сили за сигурност“, се посочва в доклада.

Миналата седмица израелският пратеник в ООН ,Гилад Ердан, заяви, че е бил уведомен, че израелските военни са добавени към списъка, и заяви, че е „шокиран и отвратен от това срамно решение“.

Хамас и Палестинският ислямски джихад също бяха включени в списъка за убийства, наранявания и отвличания на деца.

Израел започна офанзивата си, след като на 7 октомври миналата година Хамас атакува общини в близост до Газа, убивайки около 1200 души, включително 38 деца, и вземайки 251 заложници, сред които 42 деца, по данни на Националния съвет за детето на Израел.

Ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа твърди, че оттогава досега 36 731 души са били убити от израелските бомбардировки и наземни атаки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
BBC