/ БТА
Над 5 милиона души са били принудени да напуснат домовете си и да избягат на друго място от сраженията в Судан, водени вече от няколко месеца, предаде Асошиейтед прес, като се позова на агенцията на ООН по миграцията.

Над 4 милиона души са вътрешно разселени, а над 1,1 милиона души са избягали от страната. От тях над 750 000 души са отишли в Египет или Чад.

Международните усилия за посредничество за намиране на изход от конфликта в Судан между военните и паравоенните не доведе засега до резултат. Имаше най-малко девет споразумения за прекратяване на огъня, откакто избухна конфликтът преди пет месеца, но всички те се провалиха. 

Същевременно САЩ наложиха санкции на заместник ръководителя на паравоенните Сили за бърза подкрепа в Судан заради нарушение на човешките права, предаде Ройтерс. Мярката бе наложена на Абделрахим Дагало, брат на командира на силите Мохамед Дагало, който преди пет месеца се противопостави на военните в Судан и сложи началото на конфликта в тази страна.

Дагало е първият судански представител от двете враждуващи страни, на когото се налагат санкции от страна на САЩ от началото на конфликта в африканската държава.
Габриела Големанска/БТА