/ БТА
Седемнадесет души, включително пет деца, са загинали при въздушен удар в южната част на суданската столица Хартум, предаде Ройтерс, като се позова на местните здравни власти.

"Квартал Ярмук беше поразен от въздушен удар и по предварителна информация са загинали 17 души, от които пет деца, и са били разрушени 25 жилища", съобщиха здравните власти в суданската столица в своя публикация във "Фейсбук".

Близо 25 милиона души в Судан се нуждаят от хуманитарна помощ, а 4 милиона деца и бременни или кърмещи майки страдат от остро недохранване на фона на бушуващия конфликт в страната, заявиха днес в Женева агенции на ООН, цитирани от ДПА.

Световната програма по прехраната иска да предостави храна на най-малко 5,9 милиона души през следващите месеци, но изпитва остра нужда от финансиране, каза нейният говорител.

Агенцията на ООН е обезпокоена за наближаващата сеитба. Сеитбата на сорго трябва да започне този месец. Тропическото житно растение е най-важната земеделска култура в Судан. Отделно от трудностите, причинени от ситуацията със сигурността, цените на семената и торовете рязко са се повишили.

Говорителка на Световната здравна организация (СЗО) каза, че близо 2,2 милиона души са били разселени в резултат на боевете, 528 000 от които са избягали в съседните страни. Повече от 200 000 души са пристигнали в Египет, 150 000 в Чад и 110 000 в Южен Судан.

Вътрешно разселените хора в Судан наброяваха 3,7 милиона души още преди избухването на сегашния конфликт между двама съперничещи си генерали през април.

В Хартум работят само една от пет болници или медицински учреждения, каза говорителката. Боевете пречат на лекари и пациенти да стигнат до болниците.

Липсата на чиста питейна вода, при което хората използват за пиене вода от реките, може да доведе до разпространение на болести, добави СЗО.

Организацията е обезпокоена също от ръста на случаите на малария и треска денге, след като дейностите срещу разпространението на комари са били спрени.
Алексей Маргоевски/БТА