На конференция на ООН донорите обещаха близо 1,5 млрд. долара за борба с хуманитарната криза в Судан и за подпомагане на съседните държави да приемат бежанци, бягащи от сраженията, предаде АФП.

Судан затъва в смърт и разруха с безпрецедентна скорост, заяви ръководителят на ООН Антонио Гутериш, като призова донорите да се намесят и да ограничат разрастващата се катастрофа.

Конференцията се провежда в средата на тридневното прекратяване на огъня, което изглежда внесе спокойствие в столицата Хартум, след като предишните примирия не успяха да осигурят сигурни коридори за помощ.

"Днес донорите обявиха близо 1,5 милиарда долара за хуманитарната помощ за Судан и региона", заяви ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс, закривайки конференцията за предоставяне на смесени обещания, организирана в Женева.

Нов въздушен удар в Судан и много загинали, ООН определи ситуацията като катастрофална

"Тази криза ще изисква устойчива финансова подкрепа и се надявам, че всички ние можем да запазим Судан на първо място сред приоритетите си."

Ръководителят на ООН за бежанците Филипо Гранди допълни: "Много е важно сега тези вноски да бъдат ясно разпределени и отпуснати възможно най-бързо, защото в тази конкретна извънредна ситуация наистина нямаме достатъчно средства."

Повече от два месеца след началото на сраженията ООН се опасява, че кризата може да се разпространи и да дестабилизира съседните африкански държави.

"Мащабът и скоростта на изпадането на Судан в смърт и разрушение са безпрецедентни", заяви генералният секретар на ООН Гутериш на конференцията.

"Без силна международна подкрепа Судан може бързо да се превърне в огнище на беззаконие, което да излъчва несигурност в целия регион."

От 15 април насам армията, ръководена от Абдел Фатах ал-Бурхан, се сражава с паравоенните Сили за бърза подкрепа ("RSF"), командвани от бившия му заместник Мохамед Хамдан Дагло, след като двамата изпаднаха в борба за власт.

Броят на загиналите надхвърли 2 000 души, съобщи Центърът за данни за местоположението и събитията при въоръжени конфликти.

На стотици километри западно от Хартум, само в столицата на щата Западен Дарфур - Ел Женейна, са загинали до 1100 души, като Държавният департамент на САЩ обвинява "предимно" RSF.

"Ситуацията в Дарфур и Хартум е катастрофална", заяви Гутериш.

По данни на ООН рекордните 25 милиона души - повече от половината от населението на Судан - се нуждаят от помощ.

По данни на ООН около 2,5 млн. души са били разселени в цял Судан от войната, което е принудило около 550 000 души да потърсят убежище в съседни държави. 
БГНЕС