/ gettyimages
Най-малко 15 йеменски служители на международни организации, включително и ООН, са задържани от бойци на хусисте.

Вчера хусите са задържали девет служители на ООН, трима служители на финансираната от САЩ продемократична група Национален демократичен институт (НДИ) и трима служители на местна група за защита на човешките права.

Хусите, които контролират столицата Сана и голяма част от северната част на страната, са нахлули в домовете и офисите на тези хора, като са конфискували телефони и компютри.

Хусите завзеха столицата на Йемен преди почти десет години и от скоро водят битки с коалицията, ръководена от Саудитска Арабия. Задържанията се случват в момент, когато бунтовниците атакуват корабоплаването в целия коридор на Червено море заради войната между Израел и радикалното палестинско движение „Хамас“ в ивицата Газа.

В момента хусите извършват поредица от акции срещу опозицията си в контролираните от тях територии, като наскоро осъдиха на смърт 44 души.

Сред задържаните са служители на агенцията на ООН за правата на човека, на програмата на ООН за развитие, на Световната програма за прехраната и един служител, работещ в офиса на специалния пратеник на световната организация и съпругата на един от задържаните.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев/БТА