Блокът на Тимошенко и „Наша Украйна” вече са единна опозиция
Блокът на Тимошенко и „Наша Украйна” вече са единна опозиция / netinfo

Юлия Тимошенко, лидер на едноименния политически блок, и председателят на съвета на президентската партия Народен съюз "Наша Украйна" Виктор Балога, ръководител на президентската администрация, подписаха днес споразумение за създаване на единна опозиция, предаде ИТАР-ТАСС.

На церемонията присъстваха ръководителите на партиите от блока "Наша Украйна" и депутати.

Според споразумението ръководен орган на обединената опозиция ще бъде координационен съвет, в състава на който ще влизат по шестима представители на участващите в нея партии. Споразумението е основен стратегически документ, определящ принципите на дейност и програмата на участниците в него, както в качеството им на опозиция във Върховната рада (парламента), така и при съставяне на парламентарно мнозинство и коалиционно правителство, предаде БТА.

Юлия Тимошенко изтъкна, че очаква "по този начин минимум 200 гласа в парламента да се издигнат в защита на украинския народ".

Тимошенко и Балога се изказаха за необходимостта от предсрочни парламентарни избори. Според ръководителя на президентската администрация "основание за произвеждане на предсрочни избори може да бъде евентуално решение на Конституционния съд че правителството е сформирано нелегитимно".

Виктор Балога обаче уточни, че президентът ще действа само в рамките на своите правомощия и ще разпусне парламента само ако има право на това.