Бил Клинтън ще продължи да работи за Хаити въпреки сърдечната операция
Бил Клинтън ще продължи да работи за Хаити въпреки сърдечната операция / снимки: Reuters

Бившият американски президент Бил Клинтън, който претърпя сърдечна операция, заяви че ще продължи да работи за възстановяване на Хаити от опустошителното земетресение от 12 януари, предаде Франс прес. В качеството ми на специален пратеник на ООН за Хаити ще продължа да работя заедно с хаитянските правителство и народ, с международните дарители и многонационалните организации, посочва Клинтън в изявление, огласено часове, след като бе изписан от болницата.

Освен с мисията на пратеник на ООН, Бил Клинтън бе натоварен от президента Барак Обама със задачата да координира американската помощ за Хаити заедно с бившия президент Джордж Буш.

В изявлението си Клинтън подчертава, че важни и щедри дарения за Хаити идват от цял свят, а във фонда, който ръководи заедно с Буш, и в собствената му фондация са постъпили внушителни суми, допълва БТА. До момента сме предоставили 7 милиона долара на организации, осигуряващи медицинска помощ, храни, вода, подслон и образование, посочи той, изтъквайки способността на хаитяните да правят много неща с малко средства.

Бил Клинтън ще продължи да работи за Хаити въпреки сърдечната операция
netinfo


Междувременно координаторът на спешната помощ на ООН Джон Холмс заяви, че месец след земетресението, отнело живота на повече от 200 000 души, Хаити има неотложна нужда от брезенти, палатки и 25 000 тоалетни, съобщи Ройтерс. Холмс каза, че фазата по оказване на спешна медицинска помощ на пострадалите е към края си и главните два приоритета сега са подсигуряването на надежден подслон и решаването на въпроса със санитарните нужди.

Според хаитянското правителство около един милион оцелели от земетресението хора живеят на улицата в импровизирани лагери, без вода и тоалетни.