/ iStock/Getty Images
Сръбското правителство планира след 7 години да няма нито един автобус с дизелов двигател в Белград. Автопаркът в столицата ще бъде подменен с електрически автобуси или такива с хибридни мотори, реши работната група за защита за въздуха в Сърбия.

До края на февруари правителството ще осигури условия за субсидиране на електрически и хибридни превозни средства, съобщи МИА.

Активисти, дегизирани като бели дробове, ще протестират пред парламента

Освен изграждането на шумоизолиращи стени с мъх, сред мерките за подобряване качеството на въздуха се предвижда също намаляване на данъците за енергийно ефективни имоти. Ще бъдат намалени вноските на онези, които планират да строят такива сгради.

Предвижда се да бъде обявен търг за създаване на речен транспорт, търг за закупуване на 520 автобуси на газ през следващите пет години, за засаждане на един милион дървета върху площ от 190 хектара градски терен. По проекта „Умни градове“ на повече от 300 кръстовища в Белград ще бъдат инсталирани адаптивни системи, които регулират дължината на зелената светлина в зависимост от плътността на трафика
БГНЕС