Ирак война
Ирак война / Gulliver/Getty Images
Правителството на Великобритания и военните са прикрили достоверни доказателства за военни престъпления от британски войници срещу цивилни в Афганистан и Ирак, сочат резултатите от две паралелни журналистически разследвания на Би Би Си и „Сънди таймс“.

Изтичането на информация от две разследвания, поръчани от правителството, за поведението на войски в конфликтите, предполага замесване на войски в убийството на деца и изтезанията на цивилни, установи разследването.

Обвиненията включват убийства, извършени от войник от елитните части САС, както и смърт в ареста, побои, изтезания и сексуално насилие над задържани от членове на пехотното подразделение „Черен страж“.

Военните детективи, които откриха доказателства за предполагаемите военни престъпления, разказаха за дългогодишното разследване пред вестника и програмата "Панорама" на Би Би Си, че старшите командири го крият "по политически причини".

"Министерството на отбраната (МО) нямаше намерение да преследва който и да е войник от какъвто и да е ранг, освен ако не е абсолютно необходимо и те не биха могли да се измъкнат от него", заяви разследващ пред Би Би Си.

Афганистански патрули, подкрепяни от САЩ, убиват невинни безнаказано

От МО заявиха, че твърденията са "неверни" и че решенията на прокурорите и следователите са "независими" и включват "външен надзор и правни съвети".

Обвиненията произтичаха от две разследвания за военни престъпления - Екипът за исторически обвинения в Ирак (IHAT) и операция Нортмур, която се занимаваше с Афганистан - които приключиха през 2017 г. без никакви преследвания.

Правителството приключи проучванията, след като адвокатът Фил Шайнър, който записа стотици обвинения, беше отстранен от практикуване на фона на твърденията, че е платил на хората в Ирак да си намерят клиенти.

Амнести Интернешънъл критикува решението по това време и някои бивши разследващи за IHAT и Операция Нортмур сега твърдят, че действията на Шанър са били използвани като оправдание за приключване на разследванията, тъй като са установили неправомерни действия на високи нива.

Оправдаха американски „тюлен“ по дело за военни престъпления

„Сънди таймс“ съобщи, че военните детективи са открили твърдения за фалшифицирани документи, които са "достатъчно сериозни, за да заслужават преследването на висши офицери".

Изданието съобщава, че един от най-висшите командири на САС е привлякъл вниманието на прокурорите за опит за изкривяване на правосъдието преди приключването на разследванията.

Вестникът каза, че разкритията могат да доведат до разследване на военни престъпления в Международния наказателен съд, ако се сметне, че Великобритания не е успяла да държи сметка на военните си за техните действия.

Външният министър Доминик Рааб заяви пред Би Би Си в неделя, че въпреки липсата на каквито и да било съдебни преследвания, се е "получил правилният баланс" за гарантиране, че "фалшивите искове" няма да бъдат преследвани.
БГНЕС