Барозу е официално номинира за втори мандат начело на ЕК
Барозу е официално номинира за втори мандат начело на ЕК / снимкa: БГНЕС

Страните членки на Европейския съюз официално номинираха Жозе Мануел Барозу за втори петгодишен мандат като председател на Европейската комисия, съобщиха световните агенции.

"Сега разполагаме с единодушното решение за номинирането на Жозе Мануел Барозу за председател на ЕК от името на всички държавни и правителствени лидери на страните членки на ЕС", се посочва в изявление на премиера на Швеция Фредрик Рейнфелд, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предаде Франс прес.

Тази стъпка прави официално принципното политическо споразумение, постигнато на Европейския съвет на 18 и 19 юни, и гарантира на бившия португалски премиер, че ще бъде подкрепен от европейските лидери, за да спечели одобрението и на Европейския парламент, където среща съпротива, отбелязват агенциите.

Подкрепата на лидерите на страните членки на ЕС за кандидатурата на Барозу за втори мандат начело на ЕК стана посредством опростена писмена процедура, подета от шведското председателство на ЕС във вторник, допълва Франс прес.

Този етап беше необходим, за да може сега ЕП да каже своята дума по номинацията на Барозу.  По този начин европейските лидери упражняват и натиск върху евродепутатите да подкрепят бързо кандидатурата на Барозу за втори мандат начело на ЕК, отбелязва Франс прес. Евродепутатите имат известни колебания в тази насока.

"Надявам се, че сега ще бъдем в състояние, веднага щом бъде възможно, да накараме Европа да направи крачка напред в разрешаването на важни проблеми, пред които сме изправени, като климата и финансовата криза", се посочва в изявлението на премиера на Швеция.

Първата сесия на новия състав на ЕП започва идната седмица. Според европейски дипломати е малко вероятно на нея обаче да бъде одобрена кандидатурата на Барозу. В по-голямата си част евродепутатите отказаха вече да се произнесат по

номинацията още следващата седмица, допълва Франс прес. Депутатите искат този въпрос да бъде дискутиран чак през есента. Парламентарните групи в ЕП искат първо Барозу да им представи истинска програма за намеренията си за втория мандат, след един доста критикуван първи негов мандат начело на ЕК, допълва Франс прес. Според прогнозите евродепутатите се ориентират към гласуване на сесията си в средата на септември. Дата все още няма насрочена, но Зелените в ЕП дори настояват този въпрос да се обсъжда даже през октомври, след като станат ясни резултатите от референдума по Лисабонския договор в Ирландия, насрочен за 2 октомври.

Засега Барозу е единственият кандидат за поста на председател на ЕК. Социалистите в ЕП са против кандидатурата му. Те обаче не разполагат с достатъчно мнозинство, за да блокират преизбирането на Барозу, пише БТА.