/ БТА
Американският президент Джо Байдън поднесе рядко по рода си и историческо извинение за жестокостите, извършвани в продължение на повече от век в училищата интернати, където десетки хиляди деца на индианци в САЩ, отнети от семействата им от държавата, са били настанявани и малтретирани с цел насилствена асимилация, предаде Франс прес.

„Официално се извинявам като президент на САЩ за това, което сме извършили“, заяви Байдън в резервата за индианци Гила Ривър в щата Аризона, след като запази минута мълчание в памет на жертвите на тази политика. Той нарече тези жестокости „петно върху американската история“, посочва Асошиейтед прес.

„Това е грях за душите ни“, каза Байдън с глас, изпълнен с гняв и емоции. „Честно казано, няма никакво оправдание, че това извинение е отнело 50 години“, добави той.

Байдън говори за малтретирането и смъртта на местни деца, които са резултат от политиката на федералното правителство, като отбеляза, че срамната история остава неизвестна и трябва да бъде разказана. Президентът подробно описа как неговите политики са се стремили да подкрепят коренните жители на Америка с работни места и нова инфраструктура.

Демократите се надяват, че посещението на Байдън в земите на индианското селище Гила Ривър в покрайнините на мегаполиса Финикс в щата Аризона ще даде тласък и на усилията на вицепрезиденката Камала Харис за повишаване на избирателната активност в ключовия щат, в който се води оспорвана битка, отбеляза АП.

Байдън, чийто мандат приключва, беше обещал на племенните лидери преди почти две години, че ще направи посещение в земите на индианците.

В разговор с журналисти вчера, преди да отпътува за щата Аризона, президентът заяви, че извинението за ролята на американското правителство в малтретирането на деца от коренното население и тяхното пренебрегване е „нещо, което е трябвало да бъде направено много отдавна“. Според Белия дом в продължение на десетилетия федералните училища-интернати са били използвани за асимилиране на децата в обществото на белите. 

Посещението ще даде възможност на Байдън да подчертае своята и на Харис подкрепа за коренните народи - група, която исторически е предпочитала демократите в щат, който той спечели само с 10 000 гласа през 2020 г.

Надпреварата между Харис и бившия президент Доналд Тръмп се очаква да бъде също толкова оспорвана и двата предизборни щаба правят всичко възможно, за да подобрят избирателната активност сред основните си поддръжници, отбелязва АП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА