Австрийският външен министър: Гостоприемството не е решение
Австрийският външен министър: Гостоприемството не е решение / БГНЕС

Австрийският министър на външните работи Себастиян Курц заяви, че политиката на гостоприемство не е правилният отговор на миграционната криза, предаде ТАСС.

Има разбиране, че политиката на гостоприемство, на откритите врати е правилният отговор на миграционната криза, но е необходимо друго решение на тази криза, каза Курц при пристигането си за срещата на европейските външни министри в Брюксел.

Според него изходът от ситуацията е да бъдат спрени бежанците на външните граници на ЕС. Това според Курц би бил идеалният вариант, но ако той не работи, трябва да има възможност те да бъдат спирани на националните граници.

Седем държави от Шенген правят гранични проверки

Министърът изрази надежда, че ще се намери общоевропейски модел за действие в кризата с мигрантите и че Европа без граници ще бъде отново реалност.

Но за всички трябва да е очевидно, че в основата на това се явява охраната на външните граници, каза Курц.

Министърът заяви, че Австрия и Германия може да окажат подкрепа на Словения за охраната на нейните външни граници. Той каза, че подобно нещо би било разумно, тъй като в Словения сега идват реално много бежанци и властите не могат да се справят със ситуацията.

Австрия вдига ограда по границата със Словения

Курц съобщи, че на 20 януари Австрия може да приеме решение за затягане на контрола на своите граници. Той каза, че ако няма общоевропейско решение, Австрия ще бъде принудена да вземе национални мерки.

Министърът припомни, че 90 000 мигранти са подали заявление за получаване на статут на бежанци в Австрия миналата година и добави, че подобно нещо не трябва да се повтаря през 2016 г.

Вчера австрийският канцлер Вернер Файман каза в интервю за в. "Остеррайх", че Австрия преустановява действието на Шенгенското споразумение и въвежда контрол по границите със съседните страни от ЕС. Той каза, че властите ще засилят проверките на мигрантите и ще връщат на онези от тях, които нямат право на убежище, припомня ТАСС.

Източник: БТА