Макрон и Бенала
Макрон и Бенала / БГНЕС, архив
Две предложения за вот на недоверие срещу управляващите се очаква да обсъди парламентът на Франция. Те са внесени едновременно от левицата и десницата и са заради аферата „Бенала” по името на бившия сътрудник и охранител на президента Макрон – Александър Бенала, обвиняван в насилие срещу демонстранти.

При солидното мнозинство на президентската партия и двата вота нямат шанс да успеят. Те трябва да бъдат подкрепени от 289 депутати, а левицата и десницата заедно могат да осигурят 166 гласа.

Скандалът с Алексанър Бенала „напомпа“ рейтинга на Макрон

Обединението на опозицията обаче е исторически рядко. Леви, десни и няколко депутати от крайната десница настояват за обяснение по случая „Бенала”.

Нещата във Франция са сериозни, след като стана ясно как един от приближените хора от охраната на президента Еманюел Макрон е пребил демонстранти по време на протести в Париж. Скандалът се разгоря преди малко повече от седмица, когато в интернет се появи видео, на което се вижда как Александър Бенала – шеф на охраната на Макрон удря участници в демонстрация за 1 май.

След скандала с бодигарда: Макрон нареди реорганизация на канцеларията си

Бенала беше уволнен и срещу него има повдигнато разследване за няколко нарушения, сред които групово насилие и незаконно носене на полицейска значка.

Бившият бодигард на президента е изпълнявал ролята и на помощник на началника на кабинета на Макрон, при което му е даден апартамент в луксозен квартал и дори автомобил с личен шофьор и полицейска сирена към него. Бенала притежава и най-високото ниво на достъп в парламента, пишат френските медии.

В администрацията на президента се е знаело за инцидента още през май, но тъй като Бенала е близък до Макрон, властите са се опитали да потулят случая. За това говори и фактът, че няколко дни след протеста охранителят е бил отстранен от длъжност за две седмици, но разследващите власти така и не били са уведомени.  

Макрон уволни охранителя, заснет да бие протестиращ в Париж (ВИДЕО)

Вече са разпитани трима полицейски служители по подозрение, че са предали неправомерно охранителни записи с цел да се докаже невинността на Бенала. Всичко това провокира нападки срещу президента Макрон като критиците му не пропуснаха да вмъкнат идеята за френски "Уотърейт", който може да потопи политическата му кариера.

Макрон пое отговорността за скандала с охранителя си, коментирайки случая пред свои съпартийци, става ясно от запис, изтекъл онлайн. „Това, че републиката е достойна за пример, не пречи да стават грешки. Ако търсят отговорен, единственият отговорен, това съм аз и само аз“, коментира той.

Макрон: Аз и само аз съм отговорен за аферата „Бенал”

Макрон бе принуден да коментира близките си отношения с Александър Бенала и слуховете за хомосексуалността си. „Александър Бенала никога не е имал достъп до ядрените кодове. Александър Бенала никога не е имал 300-метра квартира в центъра на Париж. Александър Бенала никога не ми е бил любовник“, посочи президентът.

Предположенията, че може да има любовна връзка между Еманюел Макрон и Александър Бенала се подхранват от обстоятелството, че президентът на Франция и неговият телохранител наистина прекарват доста време заедно. Често те карат заедно велосипеди, а през декември 2017 г. Бенала прекарва Коледа заедно с Макрон и съпругата му Бриджит в ски курорта Ла Монж във Френските Пиринеи. Няма обаче никакви директни доказателства, че връзката между Макрон и Бенала надхвърля професионалните отношения.

Бившият съветник на Макрон Бенала заяви, че е предал президента

Случаят с бившия член на кабинета на президента Макрон - Александър Бенала, който бе заснет да бие демонстранти през май, е индивидуално провинение, а не държавен въпрос, заяви френският премиер Едуар Филип.

Според проучване на института "Елаб" 49 процента от запитаните са "крайно шокирани", а 31 процента - "шокирани" от инцидента. Мнението, че аферата „Бенала” ще се отрази отрицателно на образа на Макрон, се споделя от 73 процента от анкетираните.