/ БГНЕС
Архитектът, който създаде стъклената пирамида в двора на Лувъра в Париж, почина на 102-годишна възраст, съобщава "Ню Йорк Таймс".
 
Американецът от китайски произход Яу Мин Пей беше автор на проекти за обществени сгради, хотели, музеи, училища и много други. Основна характеристика на работата му бяха прецизната геометрия и благоговението пред светлината.
 
Когато Яу Мин Пей проектира и предлага 21-метровата пирамида в Лувъра, направена от рамка от стомана и стъклени панели, много парижани са възмутени. Един от френските вестници нарича пирамидата "пристройка на Дисниленд", а организация за защита на природата казва, че "мястото й е в пустинята".
 
Яу Мин Пей нарича пирамидата най-трудния проект в кариерата си. Тя е открита през 1993 г., като вече се е превърнала в нещо, с което парижани и гостите на френската столица са свикнали или дори харесват.
 
Повечето големи проекти на Яу Мин Пей са сгради в САЩ, като библиотека в Дорчестър, Масачузетс, изследователски център в Боулдър, Колорадо, кметството в Далас, Тексас и източното крило на Националната галерия на изкуствата във Вашингтон. Когато печели престижната награда за архитектура Прицкър през 1983 г., Ай Ем Пей използва бонуса от 100 000 долара, за да започне програма за обучение на амбициозни китайски архитекти в САЩ.
Самият Яу Мин Пей е имигрант, който се преселва в САЩ през 1935 г. Син на известен китайски банкер, напуска родината си през 1935 г. и се мести в САЩ. Следва архитектура в Масачузетския технологичен институт и университета Харвард. След като преподава и работи за американското правителство, започва работа за предприемач в Ню Йорк през 1948 г. и създава собствена фирма през 1955 г.

Дребният азиатец с големи очила се жени за съпругата си Ейлийн през 1955 г., двамата имат четири деца. Две от тях стават архитекти.
БГНЕС