Арестувани са бунтовници, заподозрени за атентатите в Мумбай
Арестувани са бунтовници, заподозрени за атентатите в Мумбай / снимкa: БГНЕС
Индийски специални части са арестували трима бунтовници в един от атакуваните в Мумбай хотели, предаде Франс прес. Сред задържаните има пакистанец, идентифицирал се като Аджмал Амир Камал, жител на Фаридкот, област Мултан, в Пакистан. Задържаните били членове на „Лашкар-е-Тайба“ - базирана в Пакистан бунтовническа групировка, известна с нападението си срещу парламента на Индия през 2001 г.

Извършителите на атентатите в Мумбай, които взеха най-малко 125 жертви, и раниха повече от 327 души, са дошли от Пакистан, заяви индийски офицер, цитиран от Франс прес.

"Те произхождат от другата страна на границата, може би от Фаридкот в Пакистан. Опитаха да твърдят, че са от Хайдерабад", град в Южна Индия, заяви генерал Р. К. Роода, който води операцията срещу ислямистите. Нападателите са се барикадирали в два хотела в Мумбай.

Пакистанският министър на отбраната Чаудри Ахмед Мухтар заяви в телефонно интервю за АФП, че страната му по никакъв начин не е замесена в атентатите в Мумбай. Пакистанският външен министър Шах Мехмуд Куреши поиска Индия да не обвинява никого без доказателства, след като индийският премиер публично заяви, че атентаторите са дошли от чужбина и спомена за "съседни държави" без да назовава никоя.

Индия често обвинява намиращите се в Пакистан ислямистки групировки, че извършват атентати на нейна територия. "Опитът от миналото ни учи, че не бива да правим прибързани изводи", заяви пакистанският външен министър. Високопоставен представител на руското разузнаване заяви пред РИА-Новости, че атентаторите в Мумбай са свързани с терористичната мрежа Ал Кайда. "Руските разузнавателни служби разполагат със сведения, че някои от нападателите в Мумбай имат връзка с Ал Кайда. Става конкретно дума за терористичната групировка "Лашкар е тайба". Бойците от тази групировка са преминали специално обучение в лагери на Ал Кайда на границата между Пакистан и Индия", заяви пожелалият анонимност източник. Според него атентатите са били насочени главно срещу граждани на САЩ и Великобритания.

Руските разузнавателни служби бяха предупредили индийските си колеги за присъствието на тази групировка в Индия. За жалост индийците я смятаха, поне досега, за бандитска, участваща в териториални конфликти в граничен район на Пакистан, добави представителят на руското разузнаване.

Всички ислямисти в мумбайския хотел "Тадж Махал" са ликвидирани от полицията и индийски командоси, предаде Франс прес. Според неназован източник от силите за сигурност продължава операцията по прочистване от терористи в другия хотел - "Трайдънт-Оберой". В съобщението не се посочва дали има цивилни жертви.

Най-малко 10 израелци са държани като заложници от въоръжени лица в сграда в Мумбай, съобщиха от посолството на Израел в Индия. По думите на служител на посолството израелските заложници са "от 10 до 20, а може би и повече". Пожелалият анонимност служител подчерта, че броят им е не по-малък от десет.

За атентатите в Мумбай пое отговорност ислямистка групировка, наричаща се Муджахидините от Декан, по името на платото, което обхваща голяма част от Централна и Южна Индия.