/ pixabay.com
Американската сонда ОСИРИС-РЕКС, която бе изстреляна през септември 2016 г., е направила първите снимки на малкия астероид Бену, от който тя ще трябва да вземе мостри, за да ги донесе на земята, предаде АФП. НАСА обяви новината вчера вечерта и показа първите пет фотоса, щракнати от сондата. На тях се вижда бяла точка на фона на звездното небе.
 
17 000 астероида застрашават Земята

Мисията на сондата е на стойност 800 млн. долара. Астероидът Бену е с диаметър 500 м. Мостри от него би трябвало да бъдат доставени на земята през 2023 г. Целта е сондата да успее да вземе възможно най-много мостри от астероид, повече отколкото са били взимани досега.
 
Сондата се намира все още на 2,2 млн. км от обекта на изследване и ще се доближи до него в идните месеци. През декември тя ще се спусне на 7 км от повърхността на астероида, а после на 31 декември тя ще влезе в орбита на около 1,5 или 2 км височина и с намалена скорост от 18 км/ч.
 
Самото взимане на мостри от Бену ще стане едва през 2020 г. след период на изследвания и измервания, които ще извърши сондата. Специалистите все още не знаят точната маса на Бену и неговото гравитационно поле. А това са параметри, които влияят върху мястото и начина, по който сондата трябва да се доближи до повърхността.
 
Специалистите трябва също така да са сигурни, че няма да има облак прах или малък естествен сателит край Бену, който да повреди сондата.
 
Сблъсък на три галактики образувал огромна черна дупка

Все още не се знае от какво е съставена повърхността на Бену, която е много тъмна. Сондата ще вземе между 60 грама и 2 кг материал от нея. За целта тя няма да каца, а ще протегне роботизирана ръка с дължина около 3 м и за само 5 секунди ще събере каквото може. Мострите след това ще бъдат съхранени в сондата през обратното пътуване, предвидено да завърши през 2023 г.
 
Сонди вече са носили мостри от слънчеви ветрове (Генезис през 2004 г.), от комета (Стардъст през 2006 г.), от астероид (Хаябуса през 2010 г.).

„Подслушват“ за извънземен живот загадъчен астероид



Сега японската космическа агенция има сонда - Хаябуса 2, която е близо до астероида Рюгу, от който тя ще вземе проби, които ще достави на земята през 2020 г. Освен това на земята има и 382 кг лунни камъни, донесени от астронавтите от мисиите Аполо от 1969 г. до 1972 г.
 
Мострите от астероиди, съставени от базови елементи за планети, могат да дадат информация за началото на Слънчевата система. Освен това наличието на вода и определени минерали в тях могат един ден да послужат за запаси на бъдещите космически пътешественици.
БТА