Амбициозна програма на САЩ за срещата на НАТО
Амбициозна програма на САЩ за срещата на НАТО / netinfo

САЩ изготвиха амбициозен дневен ред за превръщането на НАТО в глобална организация за сигурност, на срещата на върха в края на ноември, но признаха, че някои европейски съюзници изразяват опасения по предложенията.

Постоянният представител на САЩ в НАТО Виктория Нюланд заяви, че 26-членният алианс е отишъл отвъд дебатите дали да действа извън евроатлантическата си зона, с разполагането на сили на четири континента през последните 18 месеца, главно в Афганистан.

НАТО вече извършва на практика мисии, към които тепърва трябва да адаптира теорията си, каза Нюланд, предвещавайки бурни дебати по текста преди срещата на върха на НАТО на 28 и 29 ноември в латвийската столица Рига.

"Когато ръководителите ни се срещнат след четири седмици искаме НАТО да е способна да демонстрира, че имаме алианс, който поема глобални отговорности, че той все повече има глобалните способности да се справи с тези отговорности и че прави това с глобални партньори", каза Нюланд в реч в Центъра за изследване на европейската политика.

НАТО се сражава срещу талибански бунтовници в Афганистан, подкрепя миротворци от Африканския съюз в Дарфур, патрулира по бивши югославски бойни полета в Косово и превози хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Пакистан.

Германия, Белгия, Люксембург и Испания също имат резерви към това, което възприемат като опити да се превърне НАТО в световен полицай.

Нюланд заяви, че европейските съюзници започват да осъзнаватв Афганистан, че трябва да харчат повече за отбрана, както и да развиват въздушни мостове с голям обсег и повече специални части, за да се справят с предизвикателствата пред сигурността през 21-ви век.

Мнозина европейски съюзници отделят за отбрана по-малко от неофициалния минимум на НАТО - 2 процента от БВП.

Силите за отговор на НАТО, предназначени за бързо разгръщане в ситуации на бойни действия с висока интензивност, няма да са напълно оперативни преди срещата на върха в Рига заради натоварването на националните бюджети по отбраната, призна Нюланд.

На срещата на върха обаче ще има напредък по стратегическите въздушни мостове с подписването от 14 членове на НАТО плюс Швеция на съвместно споразумение за сдобиване с транспортни самолети С-17 с голям обсег на действие, както и за съвместно обучение и комуникации за специалните сили.

В политическо отношение Съветът на НАТО сега обсъжда глобални въпроси, отиващи далеч отвъд евроатлантическата зона, като ядрените програми на Иран и Северна Корея, посочи Нюланд.