Девет души са убити при стрелба, открита снощи в църква на афроамериканската общност в американския град Чарлстън, Южна Каролина, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки полицията.

Преподобният Ал Шарптън, известен защитник на човешките права от Ню Йорк, съобщи в Туитър, че сред убитите е преподобният Клемента Пинкни - пасторът на църквата и член на щатския Сенат.

Полицията в Чарлстън предприе мащабно издирване на стрелеца.

Преди да открие огън, заподозреният останал близо час с група, изучаваща Библията, каза началникът на полицията в града Грегъри Мълън. За издирването местната полиция е потърсила съдействието на ФБР и на полицията във Вашингтон. "Ще обърнем всеки камък и ще го намерим", обеща Мълън.

На разпространените от полицията снимки се вижда около двайсетгодишен бял мъж със средно телосложение, висок към 1,80 м, облечен в сив суичър. Стрелецът избягал от мястото на стрелбата с черен автомобил.

Той е много опасен и никой не бива да го доближава, предупредиха от полицията.

Мъжът е убил трима мъже и шест жени, сред които и пасторът на енорията Клемента Пинкни, която е член на Сената на Южна Каролина, видна фигури в местната афроамериканска общност. Полицията уточни, че в църквата били намерени осем застреляни, а деветият е починал в болница.

"Това е недопустима ситуация за което и да било общество. Трагедията, която преживяваме, е неописуема. Никой в нашия град няма да забрави тази нощ", каза видимо развълнуван Мълън. Федералните власти започват разследване на престъпление от омраза. То ще се води успоредно и в сътрудничество с разследването на местните власти, посочи министерството на правосъдието. Този вид престъпления дава възможност за задействане на допълнителни федерални средства, отбелязва АФП.

Нападението е нов тежък удар за чернокожата общност в САЩ, където от миналото лято няколко невъоръжени афроамериканци бяха убити от бели полицаи, макар и случилото се в Чарлстън да не е извършено от служител на реда, отбеляза Франс прес.

Като започнем от Фъргюсън през лятото на 2014 година и стигнем до по-неотдавнашния инцидент в Балтимор, тези действия, които често остават безнаказани, съживиха расовите напрежения в страната и накараха хората от тази общност да си направят заключението, че животът на чернокожите не струва толкова, колкото този на белите.

"Мислите и молитвите ни са за хората и семействата, засегнати от трагичните събития в Чарлстън", написа в Туитър републиканският кандидат за президент Джеб Буш. По данни на медии бившият губернатор на Флорида е отменил планирана визита в Чарлстън заради станалото.

"Ужасяващи новини от Чарлстън - мисля и се моля за всички вас", написа потенциалната му съперничка от Демократическата партия Хилари Клинтън.

Стрелбата бе открита снощи в църквата "Именюъл" - най-старата африканска методистка епископална църква в южните щати. Историята й започва от 1816 година, когато няколко църкви се отцепват от методистката епископална църква в Чарлстън. Един от основателите й Денмарк Веси прави опит да организира бунт на роби през 1822 година, но е заловен и църквата му е изгорена. Енориашите продължават да се молят тайно до края на гражданската война, отбеляза Асошиейтед прес.

Издигнатата след това дървена двуетажна постройка, е разрушена през 1872 г. от земетресение, а на нейно място през 1891 г. е построена сегашната тухлена сграда, отбеляза ДПА.

Източник: БТА