Германия отбелязва 60-годишнината от издигането на Берлинската стена, която е разделяла в продължение на десетилетия страната на две политически системи, съобщи ДПА.

стена
Gulliver/Getty Images

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер и столичният кмет Михаел Бюлер участваха в церемония по случая.

Разпродадоха на търг колекцията на Музея на шпионажа на КГБ

Берлинската стена
Gulliver/Getty Images

"Стената беше несъмнен признак за несправедлива държава, която в очите на своите граждани беше нито суверенна, нито легитимна", каза Щайнмайер пред Параклиса на помирението, построен на мястото на бившата гранична полоса.

Берлинската стена
Gulliver/Getty Images


"Тринайсети август 1961 г. бе паметен ден за германците и света - ден, който разрушава мечти и надежди, който отделя деца от родители, внуци от прародители, който се намесва болезнено и печално в живота на безброй отделни хора", добави президентът.

Берлинската стена
Gulliver/Getty Images

Изграждането през центъра на Берлин на 48-километрова бетонна преграда с бодлива тел отгоре бързо се превръща в основен символ на Студената война и следвоенното разделение на Европа.

Берлинската стена
Gulliver/Getty Images

Най-разочароващите туристически атракции в света

Около 140 човека загиват в периода 1961-1989 г. при опит да избягат през стената от изток на запад. Около 5000 успяват в начинанието си.
 

Берлинската стена
Gulliver/Getty Images

По думите не Щайнмайер стената е също знак, която постоянно напомня, че демокрацията не бива да се приема като даденост. "Свободата и демокрацията на се дават по природа, никога не се постигат веднъж и за всички. Свободата и демокрацията трябва да бъде извоювана, но след това пазена, защищавана и съхранявана. Свободата и демокрацията изискват решимост и страст", заключи той.
БТА