/ iStock/Getty Images
Колекцията на нюйоркския Музей на шпионажа на КГБ, който прекрати своето съществуване миналата година, беше разпродадена на търг под названието "Реликви от студената война", съобщи сайтът на "Джулиънс окшънс".

По данни на тръжната къща най-скъпо продаденият лот е бил дамска чанта, с монтирана в нея скрита камера, която е намерила купувач за 32 хиляди долара при първоначална оценка 2-3 хиляди.

Технически устройства на шпиони от КГБ отиват на търг в Бевърли хилс

На колекционерите бяха предложени над 400 предмета - от миниатюрни камери до звукозаписни устройства, замаскирани в най-различни предмети на бита, до автентични документи. Един от тях, написан саморъчно от Ернесто Че Гевара, беше продаден за 16 хиляди долара при първоначална оценка 10-15 хиляди долара.

Наддаванията се проведоха в Бевърли хилс, но те можеха са се осъществят и в онлайн формат в реално време. За над 25 хиляди долара беше продадена съветска "шпионска монета" с номинал една рубла и с тайник в нея. Специалистите считаха първоначално, че тя ще смени собственика си за 200-300 долара.

Шифровъчната машина "Фиалка", способна да създаде 590 квадрилиона комбинации, беше реализирана за 22 400 долара. Миниатюрна фотокамера, вградена в пакет цигари "Джон Плеър спешъл", беше закупена за 19 200 долара.

Музеят на шпионажа на КГБ беше открит в Манхатън в началото на 2019 година. Той прекрати своето съществуване миналия октомври, тъй като заради пандемията, беше закрит от март 2020 година и не приемаше посетители.
БТА