42% от руснаците биха подкрепили Путин на президентските избори
42% от руснаците биха подкрепили Путин на президентските избори / снимка: Reuters

Руският премиер Владимир Путин, който е изправен пред безпрецедентни протести от идването си на власт през 2000 г. и е кандидат за президентските избори през март, ще получи 42% от гласовете на избирателите, ако изборите се провеждаха в неделя, сочи социологическо проучване.

Премиерът ще изпревари лидера на Комунистическата партия Генадий Зюганов, който би получил 11% и ултранационалиста Владимир Жириновски с 9%, сочат данните от изследването, публикувани от института ВЦИОМ на страницата му в интернет. Милиардерът Михаил Прохоров, който тази седмица обяви намерението си да се кандидатира за президент, ще получи 1% от гласовете на руснаците, показват още данните, отбелязва БГНЕС.

Анкетата е осъществена сред 1600 души в Русия на 10 и 11 декември, когато в петдесетина града на страната се проведоха големи протести на опозицията, която оспорва резултатите от парламентарните избори на 4 декември. Те бяха спечелени от партията на Путин с близо 50%.

Това означава, че Путин, който беше президент на Русия два мандата от 2000 до 2008 г., ще трябва да се яви на балотаж за първи път от идването си на власт. Той беше избран на първи тур през 2000 г. с 52,94% от гласовете и със 71,2% през 2004 г.