/ iStock/Getty Images
В подборки от обзорни материали за 2020 г. печатът в Русия описва коронавирусната пандемия като централно събитие на отминаващата година. Герои на годината без съмнение са лекарите, пише в. "Росийская газета". 

"Благодарим на армията от медици, спасяващи своя народ", добавя московският официоз.

Изпълнена със събития, 2020 година би ни стигнала за цял живот, заключава в. "Комсомолская правда", подредила в азбучен ред основните жалони. 
Първата буква в азбуката на годината естествено би трябвало да е "К" - "коронавирус", "карантина", "криза", "Карабах", пише всекидневникът.


Годината демонстрира, че постсъветското пространство си остава вулкан, който почти 30 години след разпадането на СССР все още бълва войни, революции и други сътресения, пише в. "Комерсант".

Много, ако не и повечето страни, представлявали някога едно цяло, засега не са успели да създадат стабилна държавност, да изградят солидни обществени институции, да осигурят разделение на властите и да изберат собствен път. Това означава, че бурята ще продължи, се казва в анализа на вестника.

Основно вътрешнополитическо събитие на 2020 г. в Русия бе конституционната реформа - най-мащабната за основния закон от приемането му през 1993 г. Промените бяха над 200, но за общественото съзнание главната бе т. нар. нулиране на президентските мандати. Загадка остава само въпросът дали Владимир Путин ще се възползва от него и пак ще се кандидатира за държавен глава през 2024 г., пише в друга статия "Комерсант".

Директорът на руския клон на Световния фонд за природата Дмитрий Горшков разглежда във в. "Известия" екологичните загуби и предупрежденията на изтичащата година. Пандемията е мощен сигнал от планетата, че механизмите, поддържащи всичко живо на земята, се развалят. Ако обаче действат с обединени усилия, хората могат да се надяват, че към 2040 г. природата ще започне да се възстановява, смята експертът.

Главни теми на последните дни от 2020 г. според в. "Независимая газета" са два сценария, засягащи пенсионерите в Русия. Първият: централната банка допусна, че пенсиите може да се изплащат в дигитални рубли. Вторият: президентът призна, че трябва да се помисли за връщане на пенсионните индексации за работещите пенсионери. И едното, и другото изглежда като фантастика засега, посочва всекидневникът, а според негов експерт дигиталната рубла може да стане пълноценна валута най-рано към 2027-2028 г.

Високосна, кризисна и карантинна, 2020-а бе помрачена от смъртта на цяла плеяда велики актьори и режисьори, отбелязва изданието "Свободная преса", като представя с кратки биографии имена-епохи, оставили следа в руското и световното изкуство. А сайтът "Медуза" представя 100-те най-интересни според него песни, прозвучали през годината в страната.

От 1 януари влизат в сила много закони, твърде важни за хората в Русия. Ще има промени в пенсиите, помощите и данъците. Алкохолът и цигарите ще поскъпнат, но ще е по-лесно човек да получи пари от държавата, разказва в обширен материал в. "Московский комсомолец".

През цялата 2020 г. активно бе прочистван банковият пазар в Русия. Централната банка почти всеки месец анулираше лицензите на "играчите нарушители", а някои сами се отказваха от тях в опит да си тръгнат "по живо, по здраво", посочва в коментар агенция РЕГНУМ. Без лиценз са останали през годината общо над 20 руски банки.

Годината бе печална за Русия - коронавирусът отнесе живота на над 55 000 жители на страната, докара до фалит над 200 000 предприятия, "изяде" половин трилион рубли и остави без работа 12 милиона души, констатира в. "Новая газета".

Тежките времена обаче не са повод да не се поглези човек поне малко, поне за десетина-двайсет бюджетни милиона, иронизира изданието, помествайки топ-5 на най-разточителните държавни закупки през годината в Русия.

Федералната служба за сигурност например купила "за държавни нужди" 10-местна яхта, на която според производителя "има всичко", и платила над 70 милиона рубли на неназования победител в засекретения търг.

Град Есентуки смятал да похарчи повече от 137 милиона рубли за "Международен фестивал на фойерверките". Саратовска област пък обявила конкурс за строеж на селски басейн в течение на две седмици от основите до покрива срещу 77,75 милиона рубли. Красноярски край поръчал за 600 000 рубли шест видеоклипа на тема "Сибир без гейове", за да привлече туристи в региона. А първото място в класацията заема проект за триместна тоалетна в парк "Швейцария" в Нижни Новгород. Който е бил в Швейцария, знае, че там всичко е скъпо, пише "Новая газета" за "златната" тоалетна на стойност 16 милиона рубли.

През 21-и век светът изгуби пътя, остана без общоразбираеми ориентири. Вече 20 години не знаем каква ще бъде утре собствената ни страна, а впрочем и другите. Непредсказуемата 2020 г. продължи периода на историческа непредсказуемост в целия свят, но той още не е приключил. Очакват ни още повече изненади, предупреждава агенция РОСБАЛТ.
БТА