/ Thinkstockphotos
Периодът от януари до ноември тази година попадна в тройката на най-топлите месеци откакто се водят наблюдения за времето и климата, съобщиха световните агенции.

Ледовете в Арктика се топят по-бързо, алармира нов доклад

Те се позоваха на доклад на Световната метеорологична организация към ООН със седалище в Женева. "Първите 11 месеца на 2017-а са били трети в класацията на най-топлите, като отстъпиха само на 2016 и 2015 година", се казва в доклада.

Макрон: На път сме да загубим битката срещу глобалното затопляне

В документа се изтъква, че споменатите 11 месеца се характеризират със "значително по-топли условия върху по-голямата част от повърхността на сушата и на световния океан".

ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

Въпреки че годината още не е завършила, СМО прогнозира, че глобалните температури на сушата и на океана ще се наредят сред най-високите, откакто се водят измервания. 2017-а ще бъде и най-топлата година, в отсъствието на усилващия топлината феномен Ел Ниньо. Потвърждава се дългосрочната тенденция за затоплянето на климата, наблюдавана от края на 70-те години и най-вече от началото на това столетие.

2016 г. е най-топлата година досега

През месец ноември тази година бяха регистрирани с 2 градуса по Целзий по-високи температури от обичайните в западната част на САЩ, в Канада, в Аляска, в западната част на Азия и в руския Далечен изток. При това в Арктика температурата расте с два пъти по-високи темпове, отколкото са средните за света.

И още по темата:

Едно от най-красивите италиански езера бавно пресъхва (ВИДЕО)

Апокалиптично: детската представа за Земята през 2067 година

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат

Глобалното затопляне променя движението на земните полюси

Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.

Каспийско море се изпарява

Сибир ще се превърне в най-приятното място за живеене
БТА