20 полицаи бяха убити при самоубийствено нападение в Афганистан
20 полицаи бяха убити при самоубийствено нападение в Афганистан / снимка: БГНЕС, архив

Двайсет полицаи бяха убити при самоубийствено нападение срещу полицейски участък в Афганистан, предаде Асошиейтед прес. Други осем полицаи са ранени.

Говорител на губернатора на провинция Логар заяви, че нападението е станало в Пул-и-Алам, административен център на провинцията, на около 80 км източно от Кабул.

Засега никой не е поела отговорност за нападението.

По-рано днес един човек беше ранен след експлозия на прикачено към автомобил взривно устройство в афганистанската столица Кабул, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полицията.

Предполагаема магнитна бомба, прикрепена към високопроходим автомобил, се е взривила в източната част на столицата, каза началникът на кабулската полиция Абдул Рахман Рахими. Експлозията била толкова силна, че над града се издигнал гъст облак дим.

Афганистанската армия предприе превантивни операции срещу талибаните в укрепленията им в южната част на страната с надежда да ги отслаби преди началото на новия "сезон на сражения" - първия без силите на НАТО, предаде Франс прес.

По-малко от два месеца след изтеглянето на западните бойни части, афганистанската армия и полиция изпратиха вчера няколко свои подразделения да щурмуват бунтовниците в четири окръга на нестабилната южна провинция Хелманд.

Според министерството на отбраната още в първия ден на операциите, обхващащи също шест окръга в съседните провинции Кандахар, Фарах и Урузган, са били убити 76 талибански бойци. "Разполагаме с достатъчно персонал и въздушна подкрепа.

Терористите нямат никакъв шанс срещу нас. Те ще бъдат наказани", каза командващият войските в района генерал Абдул Халик. Министерството на отбраната подчерта, че серията операции с наименование "Зулфикар" (по името на меча на Али - един от първите последователи на пророка Мохамед), е само първи етап от широко настъпление на армията.

Експерти и висши военни очакват възобновяване на насилието в "сезона на боевете", който обикновено започва с първите хубави дни през април или май. Меката зима обаче буди опасения, че тази година талибаните ще се върнат на фронта доста по-рано от очакваното, отбелязва АФП.

Източник: БТА