12 години затвор за партиен функционер в Куба
12 години затвор за партиен функционер в Куба / netinfo

Кубински съд осъди високопоставен функционер на управляващата комунистическа партия на 12 години затвор за корупция, съобщи Ройтерс.

Хуан Карлос Робинсон бе признат за виновен в "продължителна злоупотреба с влияние", посочва Ройтерс, като се позовава на съобщение на Политбюро на Кубинската комунистическа партия. Преди да започне процесът срещу него, Робинсон бе един от членовете на висшия ръководен орган на партията.

Никой, независимо от заеман отговорен пост и лични качества, няма право да нарушава закона. Представените пред съда веществени доказателства и показанията на свидетели доказаха, че идеологическите позиции на Робинсон са били подкопани и той е използвал влиянието си за лична изгода, се казва в съобщението.

В края на миналата година кубинският лидер Фидел Кастро обяви национална кампания за изкореняване на корупцията, пише Ройтерс. Млади хора, пенсионери, които са партийни членове и общественици бяха мобилизирани да се борят с ширещите се кражби във всички сектори на контролираната от държавата икономика. Като резултат от тази кампания стотици служители в държавния апарат бяха уволнени и изключени от партията, посочва агенцията, позовавайки се на официални източници.