Котоошю се отказва от българско гражданство
Котоошю се отказва от българско гражданство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Сумистът Калоян Махлянов-Котоошу е подал молба за освобождаване от българско гражданство, съобщава в. „Труд”. Причината не е, че изтъкнатият спортист е разочарован от родината си, а поканата да стане национален треньор и преподавател по сумо.

Постът в Японската федерация по сумо обаче може да бъде заеман само от японски граждани. 

Наскоро 203-сантиметровият сумист претърпя серия от несполуки в състезателната си кариера. Първо той се оттегли предсрочно от турнира в Токио през септември, а сега заради друга травма това се повтори във Фукуока и Котоошю загуби ранга си. Предстои той да бъде понижен в „секиваке”. С това ще загуби куп привилегии, които досега ползваше като „одзеки”. Възможно е и заради хроничната травма в коляното, която го мъчи от години, Калоян да прекрати предсрочно кариерата си.

Калоян Махлянов
вече е признавал, че възприема Япония като своя втора родина и ще остане да живее и работи там след края на състезателната си кариера. Калоян мисли да тренира състезатели, с което да върне дълга си към школата „Садогатаке”, благодарение на която стана прочут „рикиши” (борец). Ако това стане той ще стане първият европейски треньор по сумо в Япония.

На 14 февруари 2010 г. Махлянов се ожени за японката Асако Андо, а през ноември 2011 г. се роди и синът им Кирил.