България в трета урна за квалификациите за Мондиал 2010
България в трета урна за квалификациите за Мондиал 2010 / netinfo
България най-вероятно ще попадне в трета урна при жребия за квалификациите за Световното първенство през 2010 година в Южна Африка.

Жребият ще се състои на 25 ноември в страната домакин, като окончателната подредба на тимовете от Зона УЕФА по урни ще стане ясна след края на квалификациите за Евро 2008, последният кръг от които е на 21 ноември.

Изпълнителният комитет на УЕФА реши да има девет квалификационни групи, като първите тимове във всяка от тях ще се класират директно, а осемте най-добри втори отбори ще се срещнат помежду си на разменено гостуване, за да определят останалите четири финалиста.

При определяне на мястото при жребия ще се взима под внимание класирането в ранглистата на ФИФА, в която България за момента заема 35-та позиция със 727 точки и е на 23-то място сред европейските отбори, което отрежда на страната ни място в трета урна.

До края на евроквалификациите са възможни размествания в класацията, но едва ли ще се изкачим до 18-то място сред евротимовете, където в момента е Русия с 851 точки или ще се свлечем до 28-ма позиция, която е заемана от Словакия с 663 точки.

Като лидери на деветте групи до момента се очертават отборите на Италия, Германия, Холандия, Франция, Испания, Португалия, Англия, Хърватска и Чехия.