Атлетико в ШЛ, настигна Барса, битката за оцеляване продължава
Атлетико в ШЛ, настигна Барса, битката за оцеляване продължава / netinfo
Атлетико Мадрид ще играе в Шампионската лига през следващия сезон, след като постигна успех с 1:0 над Депортиво Ла Коруня в предпоследния ден на Примера дивисион. „Дюшекчиите” вече не зависят от резултата в последния мач, тъй като дори и да загубят, а Севиля да се изравни по точки с тях, предимството от преките двубои е на страната на столичани. Атлетико обаче има всички шансове дори и за третото място в шампионата, след последната издънка на Барселона. „Каталунците” загубиха у дома с 2:3 от Майорка и са с равен брой точки с Атлетико – 64 – и спънка в последния кръг ще ги запрати на отчайващото четвърто място. Това бе и последният домакински мач на Франк Рийкард начело на Барселона, като от новия сезон тимът ще бъде воден от Хосеп Гуардиола. Успехът на Майорка пък остави шансове на островитяните да се борят за място в Купата на УЕФА, при издънка на Сантандер в заключителния кръг.

Много интересни моменти в заключителния кръг на шампионата предвещава и битката за оцеляване в елита. Докато Леванте и Мурсия вече са сигурни изпадащи, то последният, засилен към Сегунда дивисион все още е неизвестен. В последния кръг Сарагоса (42т.), Реакреативо (43), Осасуна (43) и Валядолид (44) ще трябва със зъби и нокти да търсят успех, след което един от четирите ще се прости с Примера.

Сарагоса хвърли всички сили срещу Реал Мадрид и измъкна равен от шампионите – 2:2 в самия край на двубоя. Оливейра откри за домакините, след което Рууд Ван Нистелрой и Робиньо обърнаха в полза на „белия балет”. Само четири минути преди последния съдийски сигнал обаче, Серхио донесе жизненоважната точка за Сарагоса, която може да се окаже и спасителния пояс за тима.

Осасуна и Реакреатово имаха по-леки задачи, като тимът от Уелва бе категоричен при гостуването си в Алмерия и победи с 2:0. Осасуна имаше лек повод за притеснение, но в крайна сметка прибра три точки от мача с Мурсия след 2:1.

Валядолид сам направи живота си труден, като не успя да спечели у дома срещу Хетафе и завърши 0:0. Така тимът се нуждае поне от точка от последния кръг, за да е сигурен за съдбата си в елита.

Всички резултати от Примера дивисион, 37-ми кръг:

Алмерия – Рекреативо Уелва 0:2

Атлетик Б – Расинг Сантандер 0:0

Атлетико М – Депортиво 1:0

Барселона – Майорка 2:3

Леванте – Валенсия 1:5

Осасуна – Мурсия 2:1

Бетис – Севиля 0:2

Валядолид – Хетафе 0:0

Виляреал – Еспаньол 2:0

Сарагоса – Реал М 2:2

 

В последния 38-ми кръг, на 18 май:

Депортиво – Виляреал

Еспаньол – Алмерия

Расинг - Осасуна

Реал М – Леванте

Севиля – Атлетик Б

Валения – Атлетико М

Хетафе – Бетис

Майорка – Сарагоса

Мурсия – Барселона

Рекреативо - Валядолид