Започва преброяване на белия щъркел
Започва преброяване на белия щъркел / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Започва преброяване на белия щъркел
80053
Започва преброяване на белия щъркел
  • Започва преброяване на белия щъркел

В последните години популацията на белия щъркел у нас се увеличава. Това заяви Стойчо Стоев от Българското дружество за защита на птиците, по повод началото на 7-то Международно преброяване на щъркела. Според екоекспертите обаче едно от най-големите препятствия пред тези животни са електрическите стълбове, върху които правят гнезда. Оказва се, че голяма част от съоръженията у нас не са обезопасени.

Седмото Международно преброяване на белия щъркел ще започне на 15-и юни и ще продължи един месец. В България проучването ще обхване цялата страна, като с помощта на доброволци ще бъдат обиколени всички щъркелови гнезда и ще бъдат преброени възрастните птици и техните малки. Стойчо Стоев от дружество за защита на птиците посочи, че в последно време се наблюдава увеличение на популацията на щъркела у нас.

"Любовта на хората към щъркелите е голяма, малко са случаите на посегателства над щъркели, ако има такива, те много бързо биват разкривани".

Радослав Станчев от Изпълнителната агенция по околна среда е на мнение, че електрическите стълбове, върху които често можем да видим щъркелови гнезда са опасност за птиците.

„Много от тях не са добре обезопасени и често стават инциденти с гнезда или с отделни птици, поради което е необходимо, когато се изпълняват подобни дейности и установяването на заплахи за гнезда или за отделни индивиди - бели щъркели, то съответните компетентни органи да бъдат информирани. Това са: Регионалните инспекции по околна среда, Министерството на околната среда и водите. Сигнали могат да бъдат изпращани и до Изпълнителната агенция по околна среда".

В преброяването, което започва след две седмици могат да се включат и доброволци. Данните се събират на сайта - shturkel.bg