/ / iStock/Getty Images
Невробиолози от Бостънския университет заключиха, че генна мутация, която забавила развитието на префронталния кортекс у децата, е довела до поява на т.нар. рекурсивен език и въображение преди 70 000 години, съобщи Физ.орг.

Учените изследвали механизъм, свързан с развитието на въображението, и констатирали, че хората, които в ранното си детство не са овладели пълноценно устната реч, никога няма да усвоят позволяващия мислено да се съпоставят два обекта префронтален синтез.

/ iStock/Getty Images

Например тези хора няма да усетят разликата между словосъчетанията "кучето ухапа приятеля" и "приятелят ухапа кучето", при които значението и граматичната структура на думите са идентични. Префронталният синтез дава възможност да се създадат рекурсивни предложения, пресъздаващи сцени с няколко взаимодействащи помежду си обекта. Смята се, че рекурсията е характерна за всеки естествен език.

Какви са скритите послания в цветните сънища? (ВИДЕО)

Неспособните да усвоят префронталния синтез хора не могат да разберат значението на предлозите, които се използват за описание на местоположението на предмети в пространството. Те не могат също да обучат децата си в тънкостите на префронталния синтез и затова възниква еволюционна бариера за развитие на пълноценен език. Освен това у съвременните деца критичната за овладяване на езика възраст е 5 години.

/ iStock/Getty Images

Резултатите от математическо моделиране показаха, че е било нужно да се сменят няколко поколения древни хора, за да се преодолеят двете бариери. Генната мутация, допринасяща за забавяне настъпването на критичната за префронталния синтез възраст, е вредна, ако не се вземе предвид ползата от последващото ползване на рекурсивен език.

Известно е, че у предците на човека говорният апарат е трябвало да развие основни съвременни черти, докато Хомо сапиенс не се отделил от неандерталците преди 600 000 години. Тъй като у шимпанзето - най-близкия до съвременния човек вид, има едва между 20 и 100 различни вокализации за звукова комуникация, преструктурирането на говорния апарат у непосредствените предци на човека е трябвало да разшири диапазона на вокализациите, така че да съответстват на сложността на съвременните езици.

/ iStock/Getty Images

При това артефактите, които навеждат на мисълта за развитие на въображение - стенни рисунки, игли от кост, се появили преди не по-малко от 70 000 години.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА