ВСС отхвърли Аршинков за шеф на съда в Благоевград
ВСС отхвърли Аршинков за шеф на съда в Благоевград / снимка: Дарик-Благоевград

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли кандидатурата на Красимир Аршинков за втори мандат като председател на Благоевградския окръжен съд. Със седем гласа "за", шест "против" и седем "въздържали се" кадровият орган на Темида не избра ръководител на съда. Така сега ще трябва да се открие нова процедура за избор.

Заседанието на ВСС започна именно с това кадрово решение. Според правилата на ВСС всеки кандидат за административен ръководител трябва да бъде изслушан от членовете. Красимир Аршинков влезе в залата, но предпочете да напада ВСС заради доклада на временната комисия, която провери дейността му като административен ръководител, а не да изложи концепцията си за справяне с проблемите с правораздаването в Благоевградския регион.

Според доклада на комисията, която бе избрана от ВСС да провери ситуацията в региона след получени множествено сигнали срещу Аршинков и съпругата му за конфликт на интереси наистина има съмнения в тази насока, има и съмнения за нарушения при използването на системата за случайното разпределение на делата и други.

Аршинков отрече за манипулиране на системата за случайния подбор на делата, заяви, че независим експерт я бил проверил и той такова нещо не е констатирал. Комисията изслушала осем съдии, които били избрани по непонятен за Аршинков начин.

Недоумява как така в доклада се твърдят различни неща за съпругата му, които не били верни и той имал доказателства за това. Смята, че е обидно твърдението, че назначени от него съдии са обслужвали интересите на съпругата му. "ВСС много добре знае, че не аз ги назначавам, а вие. Аз мога само да предлагам. Когато се отвори свободно място в съда отправих питане до всички районни съдилища в региона дали някой иска да дойде по заместване, но никой не се съгласи. Заради това се наложи аз да предложа човек", обясни още Аршинков и допълни, че има основание за гордост от постигнатото в съда.

"За мен вече изборът за председател е второстепенен въпрос. Сега искам първо да защитя професионалното си име и достойнство. И, Бога ми, обяснете какво съм направил", завърши Аршинков, цитиран от www.legalworld.bg.

Главният инспектор на Инспектората към ВСС Ана Караиванова първа взе думата. "Ако вие се гордеете, с това, което сте направил, не знам какво другите трябва да кажат. Но в ИВСС се получават най-много сигнали от Благоевградския регион. Вие знаете ли, че срещу двама ваши заместници има дисциплинарно производство. Искам да обясните как вие контролирате работата на районните съдилища в региона. Знаете ли, че съдийка от Районен съд-Сандански на база лични отношения с прокурор, са направили за посмешище съдебната власт", попита Караиванова.

Аршинков отговори, че броят на жалбите не е критерий за тяхната основателност. Да, знаел за дисцплинарните производства, но това срещу Румяна Бакалова (за забавени дела) било отхвърлено от ВСС, защото приел, че тя е много натоварена. А това срещу Росен Василев било приключило, но той обжалвал.

Караиванова се вбеси още повече от думите му. "Знаете ли, че в Петрич са измислили нови правила в гражданското право - да образуват частни дела за изпълнителни листове. Знаете ли, че в Гоце Делчев съдия е държал две години дело за трафик на проститутки, а после го е върнал. Знаете ли за тези безобразия", разгневи се Караиванова. Оказа се, че Аршинков не е запознат с тези случаи.
Елена Митова го призова да не влага личен мотив в думите си, а да каже как вижда бъдещето на този съд. Но Аршинков и това не каза. После излезе от залата и дебатите почнаха.

Божидар Сукнаров заяви, че в желанието си да обори доклада на комисията, Аршинков не е забелязал важни тенденции, а именно - напрежението не е само в съда, а в цялото общество, което се съмнява в обективността на правосъдието там.
"Едните съдии подкрепят Аршинков, други - не. А трети не знаят чия страна да заемат. Свили са се като какавиди. Като не знае за случаите в Петрич и Гоце Делчев, какво се натиска за втори мандат", отсече Сукнаров.

Капка Костова определи като реваншистки настроенията на Аршинков и допълни, че той няма "вътрешната устойчивост, нагласа и добра воля" да се справи с положението в Благоевград.

Ана Караиванова заяви, че е крайно време да се спре с оправданието, че съдиите са много натоварени. Тя продължава да е убедена във вината на Бакалова, която твърдяла, че и преподава в Националния институт на правосъдието, което пък не било вярно. А по отношение на дисциплинарката срещу Василев, Караиванова заяви, че там "много мирише на корупция".

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев каза от своя страна, че ако ВСС избере Аршинков ситуацията в Благоевград ще се усложни. Той призова съвета да направи нов избор и допълни, че няма да участва в гласуването. Груев припомни изложението на Веселин Пенгезов, който по време на изслушването си пред ВСС заяви, че ще се допитва до Общото събрание на съдиите при кадровите предложения. "Аз съжалявам, че в случая с Пенгезов това не се случи", каза шефът на ВКС. Името на Пенгезов бе замесено, тъй като Аршинков е негово предложение.

Единствено Радка Петрова защити Аршинков с думите, че "поведението на колегата" било достойно и той показвал лични и професионални качества на магистрат.

Но в крайна сметка ВСС го отхвърли и сега ще има нова процедура. На следващото заседание съветът ще избере и.д. шеф на Благоевградския окръжен съд. А междувременно възложи на Инспектората да извърши цялостна проверка на дейността на съда.