Внезапно почина Еди Демирджиян
Внезапно почина Еди Демирджиян / upload.wikimedia.org
Внезапно почина Еди Демирджиян
21390
Внезапно почина Еди Демирджиян
  • Внезапно почина Еди Демирджиян

Един от най-талантливите ни художници Еди Демирджиян почина внезапно през изминалата нощ. Еди е получил масиран инфаркт, който го е убил на място. 58-годишният Демирджиян беше един от участниците в традиционния пленер на Дарик "Звук и цвят". Само преди няколко дни художникът представи луксозен каталог, в който са събрани снимки на едни от най-добрите му творби, правени през последните 30 години.

Макар в един период от живота си Еди да притежаваше зелена карта за постоянно пребиваване в САЩ, той непрекъснато си идваше и у нас, за да прави изложби. С годините си спечели репутацията на един от най-интересните творци на съвременното ни изкуство. Завършил е Художествената гимназия в София, а след това и Художествената академия със специалност стенопис. Негови произведения са показвани в галерии в редица европейски държави, сред които Германия, Австрия, Швейцария, Белгия.

Освен рисуването Еди Демирджиян обичаше и барабаните. Всеки ден той отделяше поне по 5 часа, за да свири на тях. "И двете изкуства ме разтоварват", отговаряше винаги Еди, когато го питаха кое предпочита.

Макар да беше по своему особняк той не се притесняваше да говори и за недостатъците си. "Аз съм женкар, обичам да си хапвам, да си пийвам, понякога ме мързи да рисувам, предпочитам да свиря на барабаните и обратното, несериозен съм, непостоянен съм, сприхав съм", признаваше Еди.

През 2006 той беше удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата. Две години по-късно откри собствено изложбено пространство, наречено „Салон-ателие Едмонд", което се намира на софийската улица "13 март".