Вият хоро на песен за Лазаровден
Вият хоро на песен за Лазаровден / Sofia Photo Agency, архив

Древните обреди за Лазаровден и Цветница, съхранени в град Баня, община Карлово, ще бъдат пресъздадени за първи път в неделя, 13 април, в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Това съобщи за Дарик Иванка Близнакова, ръководител на групата за автентичен фолклор към читалището в Баня. 18 млади момичета от града ще лазаруват в музея и ще демонстрират единственото запазено в България „хоро на песен".

Това е отворено хоро, в началото на което се залавят само мъже, а на „опашката" - жените певици. Хорото се играе само под ритъма на песента, без музикален съпровод. Никъде другаде в България няма такъв обичай - на хоро за Лазаровден да играят мъже, обясни Иванка Близнакова.

Хорото на песен" се играе в Баня от Лазаровден до третия ден на Великден всеки ден на площада в града, така че всеки гост може да се хване на хорото.

В Съединение пазят още един атрактивен обичай на Лазаровден - „кумичене" или „кума". Около 20 момичета, водени от своята водачка - „кумата", обикалят къщите и наричат за плодородие, разказа Мариана Килимперова от читалището в Съединение. Те са пременени с автентични оригинални носии с шапки с пера и пеят весели и закачливи песни за здраве, берекет, женитба. Стопанката на дома ги дарява с цветя, питки, парички, сурови яйца, поднесени в сито, „за да е сита годината".

В източната част на областта е запазен танцът буенек", при който лазарките играят отворено хоро и скачат високо, за да са буйни посевите и да се раждат много домашни животни.

Пролетните обичаи продължават и на следващия ден - Цветница, с пъстри хора по площадите и ритуално хвърляне на венци, оплетени от осветени в църква върбови клонки и пролетни цветя. Вярва се, че ако венчето на някоя девойка първо заплува по течението, тя ще се омъжи през годината. Ако венчето на омъжена жена заплува бързо, семейството й ще е щастливо през годината.

Чуйте повече в репортажа на Иванка Петкова на Radio.DarikNews.bg