Творческа вечер на Дончо Цончев ще има в НДК на 31 октомври
Творческа вечер на Дончо Цончев ще има в НДК на 31 октомври / netinfo

Творческа вечер на Дончо Цончев ще има в НДК на 31 октомври - в зала 7 от 18.00 часа, в рамките на Дните на българските будители. Ще бъдат представени книгите "Червени слонове", "Принцовете" и "Жълтата къща", съобщиха организаторите от издателство "Захарий Стоянов" и НДК.

Дончо Цончев - един от най-ярките съвременни български белетристи, продължава традицията на големите наши разказвачи от началото и средата на 20-и век. Духът на Йовков, Елин Пелин, Емилиян Станев и Йордан Радичков живее в творбите на Дончо Цончев, отбелязват познавачи. Томчето "Червени слонове" включва няколко емблематични негови новели, както и романите "Почти любовна история", "Лесни момчета" и "Да си мъж - не е невъзможно".

За "Принцовете" акад. Антон Дончев казва: "Ако Джек Лондон бе успял да остарее, и от него щяхме да четем такива изострени до болка думи и редове, като при Дончо Цончев. Крехки като върховете на житни кълнове, но закалени като острието на бръснач."

"Жълтата къща" е една от малкото български книги, чиито отделни томове са излизали в пет европейски държави под рубриката "Световни бестселъри", припомнят организаторите.

Публикуваната сега трилогия е първото цялостно издание на български език. Странна е съдбата на главния герой - той тръгва да се бори с времето, в което живее, от психиатрията. Разпънат между Бога и дявола вътре в себе си, попада или сам създава невероятни ситуации.